Μουζάλας: Συνεχίζουμε να πιέζουμε για τον διάδρομο των προσφύγων στην Ευρώπη

«Έχουμε χώρους φιλοξενίας και θα φτιάξουμε και άλλους ώστε μέχρι να διευθετηθεί η κατάσταση να έχουμε ένα χώρο φιλοξενίας και φύλαξης» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι αρχές της ΠΓΔΜ.

Από την Κυριακή, οι αρχές της γειτονικής χώρας απαγορεύουν τη διέλευση Αφγανών από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ενώ Σύριοι και Ιρακινοί έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους μόνο με ταυτότητα ή διαβατήριο.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ελλάδα στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής ότι δεν θα υπάρξουν μονομερείς πρακτικές στο διάδρομο των προσφυγικών ροών.

Σε επίπεδο Ευρώπης, όπως επισημαίνει ο κ. Μουζάλας, «συνεχίζουμε να πιέζουμε για την εφαρμογή της λύσης του ΝΑΤΟ και για την ύπαρξη διαδρόμου για τους πρόσφυγες, όχι κατ' ανάγκην από τη στεριά ή από τη θάλασσα. Θα μπορούσε να είναι το γενναίο resettlement, η γενναία μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο κατά δεκάδες χιλιάδες».

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι το πέρασμα των προσφύγων από τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι ακόμα «δυνατό» εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΠΓΔΜ να έχει κλείσει τα σύνορα για τους Αφγανούς πολίτες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ των αρχών των κρατών της λεγόμενης οδού των Δυτικών Βαλκανίων και πως το συμπέρασμα της Επιτροπής είναι πως οι ροή των προσφύγων συνεχίζεται.

«Κατά τις επαφές που είχαμε, πληροφορηθήκαμε ότι δεν έχουν κλείσει πλήρως τα σύνορα», δήλωσε η Ν. Μπερτό ενώ έκανε λόγο για «συντονισμό» μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών σε σχέση με τη διαχείριση των ροών.

Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για τα συμπεράσματα της Συνόδου, σύμφωνα με τα οποία τα ευρωπαϊκά κράτη συμφωνούν ότι θα σταματήσουν την πρακτική της μεταφοράς των βαρών από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, αλλά και τις μη συντονισμένες ενέργειες. «Τα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν την ευρωπαϊκή προσέγγιση» δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Πηγή: skai.gr