Βελγικός Τύπος: Ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας

Ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας αφήνει ο βελγικός Τύπος σχολιάζοντας τη χθεσινή (Πέμπτη) απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει δύναμη για θαλάσσιες περιπολίες στον Αιγαίο προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.

Η εφημερίδα Der Standaard
χαρακτηρίζει ως «αξιοσημείωτη» και «απρόσμενη» εξέλιξη τη συμφωνία του ΝΑΤΟ με την Τουρκία για επαναπροώθηση στις τουρκικές ακτές των μεταναστών που θα εντοπίζονται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Παραμένουν πάντως, όπως σημειώνει, ερωτήματα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, η οποία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας την συμφωνία.

Ωστόσο, η Άγκυρα, θέλει να δείξει πνεύμα καλής θέλησης προκειμένου να εξασφαλίσει την άρση της υποχρέωσης βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, εκτιμά η εφημερίδα.

Από την πλευρά
της η εφημερίδα De Morgen, αμφιβάλλει για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό από την στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως χώρα «μη ασφαλούς διέλευσης» για τους πρόσφυγες. Σε δηλώσεις του πάντως ο Βέλγος υπουργός Άμυνας Στέφεν Βαντέπουτ διαβεβαιώνει ότι η Τουρκία έχει αποδεχτεί την επαναπροώθηση σε τουρκικό έδαφος των προσφύγων που εντοπίζονται, ωστόσο σημειώνει ότι δεν είναι σίγουρο κατά πόσον το ΝΑΤΟ θα έχει δικαιοδοσία να σταματήσει κάθε πλεούμενο που θα συναντά στο Αιγαίο.

«Το ΝΑΤΟ παίρνει στο κυνήγι τους δουλέμπορους» εκτιμά τέλος η De Tijd εστιάζοντας το ενδιαφέρον της στις αποφάσεις της χτεσινής συνόδου του ΝΑΤΟ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ