Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας - "Πρόκειται για κέντρα ελεύθερης εισόδου και εξόδου"

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Υπουργείο Ναυτιλίας για το προσφυγικό στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιπάκος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και οι δήμαρχοι Πειραιά, Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Περάματος , ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας Ρέντη καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης.

Από τη σύσκεψη προέκυψε πως ο χώρος υποδοχής στο Σχιστό θα φιλοξενήσει μέχρι 1500 άτομα το μέγιστο και πως το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει χώρος φιλοξενίας προσφύγων μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις αλλά οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για ώρες. Τέλος αποκλείστηκε το ενδεχόμενο απευθείας μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά σε λιμάνια της βορείου Ελλάδος.

Αναλυτικά ο υπουργός σημείωσε ότι εξηγήθηκαν όλοι οι όροι και οι κανόνες υπό τους οποίους θα λειτουργούν τα «προαναχωρησιακά» κέντρα, με τη συμφωνία και της ΕΕ. Τόνισε επίσης, ότι δεν θα είναι κέντρα κράτησης αλλά ελεύθερης εισόδου και εξόδου, ελεγχόμενα στη διάρκεια της ημέρας και κλειστά και φυλασσόμενα στη διάρκεια της νύχτας. Η δυναμικότητά τους θα καθοριστεί με βάση τις δυνατότητες του υπουργείου Άμυνας, που για το Σχιστό δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά τη ρεαλιστικότερη εκτίμηση τα 1500 άτομα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα - πρόσθεσε ο κ.Δρίτσας - μιλάμε για μικρότερο αριθμό.

Εξηγώντας για ποιον λόγο δεν έχουν επιλεχθεί ως χώροι αποβίβασης μεταναστών τα άλλα λιμάνια της χώρας, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος, ο κ. Δρίτσας υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε δραστικά στην αποσυμφόρηση του προβλήματος στην Αττική ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες κρατικές υποδομές σε αυτά τα λιμάνια, που θα βοηθούσαν στη διαχείριση της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών.

«Ο Πειραιάς έχει ως γνωστόν τις περισσότερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη δεν έχει καμία», τόνισε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος ωστόσο δεν απέκλεισε στο νέο σχεδιασμό του υπουργείου για τα κρατικά ναυλωμένα πλοία μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών, τη δημιουργία κάποιας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με άλλο λιμάνι εκτός του Πειραιά. Στην Αττική εξάλλου, βρίσκονται και τα κρατικά κέντρα των αιτούντων άσυλο, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αυτό που υπάρχει είναι μικρής δυναμικότητας – σημείωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος τέλος στις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Δρίτσας είπε ότι δεν θα πρέπει να βλέπουν φοβικά την εγκατάσταση των προσφύγων - όπως και στο Σχιστό, όπου ο χώρος στο σημείο όπου φιλοξενούνται προσωρινά οι πρόσφυγες, δεν είναι κατοικημένος.

Πηγή: skai.gr