Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη - Οι αρχές παρακολουθούσαν την πορεία τους (vid)

Η σύλληψη των Mirsad Bektasevic (30) και Αl Hasani Amer (20) στην Αλεξανδρούπολη, στις αποσκευές των οποίων βρέθηκαν δύο μαχαίρια (χατζάρες) των 23 και 24 εκατοστών αντίστοιχα αλλά και στρατιωτικές στολές,  έθεσε τις ελληνικές αρχές και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία σε συναγερμό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το μπλόκο της ΕΛΑΣ στο ΚΤΕΛ, όπου εντοπίστηκαν ο 30χρονος Βόσνιος και ο 20χρονος με καταγωγή από την Υεμένη δεν ήταν τυχαίο: Οι ελληνικές αρχές ήταν ενήμερες για το «δρομολόγιο» που ακολουθούσαν οι δύο ύποπτοι για σύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος και τους παρακολουθούσαν στενά.

Οι Bektasevic και Amer – οι οποίοι είχαν φτάσει στη Θράκη οδικώς μετά την άφιξή τους στο Ελ. Βενιζέλος, φέροντας σουηδικά διαβατήρια - εκτιμάται ότι σκόπευαν να περάσουν στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία.

Το πώς και αν κατάφεραν να περάσουν  τα μαχαίρια από τον έλεγχο του Ελ. Βενιζέλος (ή τα προμηθεύτηκαν αργότερα) δεν είναι ακόμη γνωστό.



Το βέβαιο είναι ότι ο Βektasevic  - με το παρατσούκλι «Μάξιμος» - έχει κατηγορηθεί, δικαστεί και καταδικαστεί σε 14 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα. Το 2005 οι αρχές της Βοσνίας τον συνέλαβαν καθώς σε έρευνα που διεξήχθη σε διαμέρισμα στο Σεράγεβο ανακαλύφθηκε ποσότητα εκρηκτικών, αυτοσχέδια ζώνη με εκρηκτικά – που παραπέμπει σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας -  αλλά και ένα βίντεο με απειλές κατά των ΗΠΑ.

Ωστόσο εξέτισε μέρος μόνο της ποινής του και αφέθηκε ελεύθερος. Εν συνεχεία ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο από τη Σουηδία.

Βίντεο που φέρεται να τον αφορά κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και τον δείχνει να κατασκευάζει κάποιον τύπο βόμβας:

Ενώ και δεύτερο βίντεο, αναρτημένο το 2010, φαίνεται ότι αναφέρεται στον νεαρό τζιχαντιστή ως "Βόσνιο Μουσουλμάνο Τρομοκράτη":

Πηγή: skai.gr