Κλείσιμο

Μουζάλας: Κατηγορώντας την Ελλάδα για ελλιπή φύλαξη των συνόρων κατηγορούν τη Frontex

Όποιος κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της, κατηγορεί την Frontex, η οποία έχει πιστοποιήσει στην Ελλάδα ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να σώζει τους πρόσφυγες, τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ".

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός, δήλωσε πως έχει πραγματικά κουραστεί με αυτούς τους ισχυρισμούς και απορρίπτει την επαναλαμβανόμενη θέση της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ η οποία θεωρεί  "μύθο" το ότι δεν θα μπορούσαν να ελεγχθούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Εάν διακρίνει κάποιος στο πέλαγος μία λέμβο προσφύγων, δεν μπορεί να απωθήσει τους ανθρώπους καθώς το "Push-back" είναι παράνομο και όποιος το θέλει, πρέπει να το πει. Ο κύριος Μουζάλας επέμεινε ότι ο μόνος που το έκανε έως τώρα ήταν ο Βέλγος ομόλογός του, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι ο Τέο Φράνκεν είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι ισχύει κάτι τέτοιο, εκφράζοντας την εντονότατη δυσαρέσκειά του για τις αναφορές αυτές του Έλληνα αν. υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής και υπογραμμίζοντας ότι το Βέλγιο είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στην  πρόταση του κ. Φράνκεν, για τη δημιουργία στην Ελλάδα καταυλισμού με 400.000 πρόσφυγες, λέγοντας ότι ο Ιταλός ομόλογός του εξήγησε στον Τέο Φράνκεν,μετά τη Σύνοδο, ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό εκτός από ιδεολογικό, καθώς κανείς θα χρειαζόταν 130.000 αστυνομικούς για να επιτηρεί έναν τέτοιο καταυλισμό, όπως επίσης πολλά εκατομμύρια ευρώ ημερησίως για τη διατροφή και τη φροντίδα των ανθρώπων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει στη συνέντευξή του πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και όμως αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση και είναι άδικο το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο.

Μπορεί να έχει καθυστερήσει η δημιουργία των Hotspots και μπορεί η σχετική έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου να είναι σωστή, ωστόσο η καταγραφή των προσφύγων και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκονταν τότε κάτω από το απαραίτητο επίπεδο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός, ότι υπήρχαν μόνον 40 συσκευές Eurodac, ενώ η Ελλάδα είχε ζητήσει, ήδη πριν από ένα εξάμηνο, 100 μηχανήματα.

Το Νοέμβριο με τα 40 μόνον μηχανήματα μπορούσαν να λαμβάνονται ημερησίως 4.000 αποτυπώματα - καθώς ένα μηχάνημα Eurodac μπορεί να λάβει 100 δακτυλικά αποτυπώματα την ημέρα, αν κανείς εργάζεται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο - όμως τότε έφθαναν 10.000 πρόσφυγες την ημέρα, αναφέρει ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως κατά την αναζήτηση υπαιτίου πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει από την Frontex 1.800 υπαλλήλους και έως τώρα έχει λάβει μόνον 800.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων σημειώνει ότι δεν πιστεύει πως λειτουργεί και αναφέρει ως παράδειγμα, ότι μέσα στις προηγούμενες 25 ημέρες η Τουρκία δέχθηκε πίσω 130 πρόσωπα και το ίδιο διάστημα έφτασαν από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα 60.000 πρόσφυγες.

Άπαντες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών συμφώνησαν πως το "κλειδί" για τη λύση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει επιστροφή που να λειτουργεί, όπως επίσης μία κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Γ. Μουζάλας, εξηγώντας ότι όταν φθάνουν οι λέμβοι οι πρόσφυγες θα οδηγούνται στα Hotspots, οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφονται την επόμενη ημέρα από την Ακτοφυλακή στην Τουρκία, ενώ οι άλλοι θα κατανέμονται.

Τέλος, ο ίδιος εκτιμά πως από τα μέσα Φεβρουαρίου θα λειτουργούν επιχειρησιακά τέσσερα έως πέντε Hotspots, ωστόσο, όπως επισημαίνει, τα Hotspots δεν μπορούν να μειώσουν το προσφυγικό ρεύμα, κάτι που μπορεί να κάνει μόνον η Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ