Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα: Υφίσταται διαρκής απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη

Η περίοδος των εορτών , οπότε και αυξημένες ροές κόσμου κυκλοφορούν, συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους και φυσικά ταξιδεύουν, θεωρείται περίοδος υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα «υπενθυμίζει στους Αμερικανούς πολίτες ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να προειδοποιούν για την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη επανειλημμένες απειλές από τρομοκράτες».

Προειδοποιεί δε ότι «υφίσταται μία διαρκής απειλή στην Ευρώπη από άτομα που σχεδιάζουν επιθέσεις, εμπνευσμένες από μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά υλοποιούμενες σε ατομική βάση».

Ειδικότερα αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:
«Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2015, η Πρεσβεία υπενθυμίζει στους υπηκόους ΗΠΑ ότι υφίσταται σε ισχύ διεθνής ταξιδιωτική οδηγία που καλεί τους ταξιδιώτες να επιδεικνύουν εξαιρετική προσοχή κατά την διάρκεια των διακοπών και εορταστικών εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων των αγορών.

Να είστε προσεκτικοί με το άμεσο γύρω περιβάλλον σας και να αποφεύγετε μεγάλα πλήθη και συγκεντρώσεις. Οι ταξιδιώτες να αναμένουν καθυστερήσεις εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Ενθαρρύνουμε τους ταξιδιώτες να επικοινωνούν με τις μεταφορικές εταιρείες για πληροφορίες και να φτάνουν νωρίς στα σημεία αναχώρησης.

Όλοι οι Αμερικανοί που ταξιδεύουν ή διαμένουν στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις τοπικές συνθήκες ασφαλείας και να λαμβάνουν τα  κατάλληλα μέτρα για προάσπιση της προσωπικής τους ασφάλειας. Υφίσταται μία διαρκής απειλή στην Ευρώπη από άτομα που σχεδιάζουν επιθέσεις, εμπνευσμένες από μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά υλοποιούμενες σε ατομική βάση.

Οι υπήκοοι ΗΠΑ ενθαρρύνονται να παρακολουθούν τα ΜΜΕ και τις τοπικές πηγές, λαμβάνοντας υπόψη κατά τα ταξιδιωτικά τους σχέδια και δραστηριότητες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες.

Συγκεκριμένες ανησυχίες περί ασφάλειας θα πρέπει να γνωστοποιούνται στις Ελληνικές  Αρχές Ασφαλείας, που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια όλων των επισκεπτών στη χώρα.

Για περαιτέρω πληροφορίες:
- Δείτε το ταξιδιωτικό site του State Department για ταξιδιωτικές οδηγίες σε διεθνές και τοπικό επίπεδο
- Εγγραφείτε στο πρόγραμμα STEP - Έξυπνου Ταξιδιώτη ώστε να λαμβάνετε μηνύματα ασφαλείας και να διευκολύνεται ο εντοπισμός σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
- Σε περίπτωση ανάγκης, επικοινωνήστε με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, που βρίσκεται επί της Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, 91 με τηλέφωνο επικοινωνίας (+30) 210-720-2414, 8:30 πμ με 5:00 μμ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός αργιών (ΗΠΑ – Ελλάδας)
- Το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν να επικοινωνούν οι Αμερικανοί πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εκτός ωραρίου είναι το (+30) 210-729-4444. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία μέσω e-mail  στην ηλεκτρονική διεύθυνση AthensAmericanCitizenServices@state.gov.
- Αν είστε Αμερικανός πολίτης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση ανάγκης σε ώρες γραφείου, επικοινωνήστε με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ τηλεφωνικά στο  (+30) 231-024-2905. Εκτός ωραρίου επικοινωνήστε με την Πρεσβεία στην Αθήνα στο (+30) 210-729-4444.
- Καλέστε χωρίς χρέωση το +1-888-407-4747 σε ΗΠΑ και ή το +1-202-501-4444 από άλλες χώρες,  απ’ τις 8:00 πμ έως τις 8:00 μμ EST,  Δευτέρα με Παρασκευή (εκτός από αργίες ΗΠΑ)» 

Πηγή: skai.gr