Καθ' οδόν για την Αθήνα τα λεωφορεία με τους μετανάστες - Έγιναν προσαγωγές

Καθ’ όδον για την Αθήνα είναι 14 λεωφορεία γεμάτα μετανάστες, ενώ τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη επιβεβαιώνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει μετανάστες για Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν οι δέκα μετανάστες που είχαν προσαχθεί νωρίτερα από την αστυνομία.

Το πρωί τραυματίστηκε με μαχαίρι ένας Ιρανός μετανάστης και νοσηλεύεται, εκτός κίνδυνου, στο κέντρο Υγείας Πολυκάστρου.

Η επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής,  που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το πρωί. 

Έχει αποκλειστεί η περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, με δυνάμεις των ΜΑΤ, περίπου 400 άνδρες, να απομακρύνουν τους μετανάστες. Νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή.

«Το θέμα (σ.σ των μεταναστών στην Ειδομένη και της κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής) θα λήξει τις επόμενες μέρες δεν μπορώ να σας πω σε μία ή δύο, αλλά δεν θα είναι και σε δέκα - δεκαπέντε» διαβεβαίωσε την Τρίτη μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μουζάλας. «Θέλουμε να αποφύγουμε τη βία» ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Hewlett Packard, η πρώτη μεγάλη πολυεθνική που επέλεξε τον Πειραιά και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την προώθηση των προϊόντων της στην Ευρώπη, παρακάμπτει τον σιδηροδρομικό άξονα Πειραιά - Ειδομένης, μέσω του λιμανιού Κόπλερ της Σλοβενίας, κάτι που προκαλεί σοβαρές απώλειες εσόδων.

Η κυβέρνηση καθυστέρησε την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την Ειδομένη για να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν επεισόδια τόνισε στον ΣΚΑΪ η γγ. του υπουργείου Μεταφορών Πέτη Πέρκα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης.

«Έχω βαθύτατη ανησυχία για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους αυτούς», τόνισε για τους μετανάστες ο Γιώργος Καμίνης.


Για πλήγμα στην οικονομία από την παρατεταμένη κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής είχε προειδοποιήσει νωρίτερα μέσω του σταθμού μας ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. 

Σημειώνεται ότι πάνω από 1.000 πρόσφυγες έφτασαν και σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Ειδικότερα, το πλοίο «Αριάδνη» μετέφερε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, στον Πειραιά 1.030 πρόσφυγες.
Πηγή: skai.gr