Κινητοποιήσεις από τους συμβασιούχους του ΕΚΠΑ

Σε επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου κατέρχονται οι συμβασιούχοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταγγέλλοντας ότι το ΕΚΠΑ προτίθεται να δημιουργήσει μελλοντικές νέες συμβάσεις και αντιδρώντας στην μεταφορά της ημερομηνίας εκδίκασης των αγωγών που είχαν καταθέσει οι ίδιοι στο Πρωτοδικείο.

Πιο συγκεκριμένα έχουν κηρύξει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας μέχρι και την Παρασκευή, ενώ από τη Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Οι συμβασιούχοι του ΕΚΠΑ τον Μάιο είχαν κερδίσει τις αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι συνδέονται με το ΕΚΠΑ «με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου». Η αγωγή τους επρόκειτο να εκδικαστεί την άνοιξη του 2016.

Όμως, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκτάκτων Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να προβούν σε κλήση των αγωγών που είχαν κάνει οι συμβασιούχοι και μεταφορά τους σε νέες ημερομηνίες (16 & 19 Οκτωβρίου 2015) αντί των αρχικών ημερομηνιών, και οι οποίες θα έδιναν επαρκή χρόνο στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα σύναψης συμβάσεων έργου».

Οι συμβασιούχοι κάνουν λόγο για αιφνίδια αλλαγή στάσης των πρυτανικών αρχών και αντιδρούν στην μεταφορά της ημερομηνίας εκδίκασης των αγωγών που κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο.

Τονίζουν μάλιστα ότι η συμπεριφορά των Πρυτανικών Αρχών «δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και δε συνάδει με την πρότερη επικοινωνία που είχε εδραιωθεί με τους συμβασιούχους».

Με την ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκτάκτων Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνει ακόμα ότι οι συμβάσεις αυτές θα είναι με «επαχθείς όρους που δε διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας από τις οποίες οι περισσότεροι συμβασιούχοι υπηρετούν για πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο».

Όπως σημειώνουν μάλιστα οι ίδιοι, οι περισσότεροι από τους 125 συμβασιούχους του Ιδρύματος εργάζονται για 7-13 χρόνια, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Με τις νέες συμβάσεις αλλάζει – μεταξύ άλλων - το ασφαλιστικό τους καθεστώς και καλούνται να προχωρήσουν σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σημειώνουν λοιπόν, ότι προχωρούν στις κινητοποιήσεις, για τους παραπάνω λόγους, σε συνδυασμό με την πρακτική των Πρυτανικών Αρχών να προβούν σε απολύσεις συμβασιούχων το τελευταίο διάστημα.

Η Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκτάκτων Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Αθηνών θα λάβει χώρα την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.
Πηγή: skai.gr