Εξάρθρωση οργάνωσης που έφτιαχνε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε πρόσφυγες

Συνελήφθησαν συνολικά 12 μέλη της σπείρας, εκ των οποίων οι εννέα είναι υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αιγύπτου, ένας Ιρακινός και μία γυναίκα από την Συρία.

Τα μέλη της οργάνωσης συγκροτήθηκαν το Μάιο του 2015, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου, προς και από το ελληνικό έδαφος, αλλοδαπών. Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου συγκρότησαν έξι συνεργαζόμενες υποομάδες, οι οποίες έχοντας ως επίκεντρο την ομάδα που αναλάμβανε τις πλαστογραφίες, έφτιαξαν ένα πολύπλοκο μηχανισμό, μέσω του οποίου προέβαιναν στις εγκληματικές τους δραστηριότητες. 

Οι πλαστογράφοι του δικτύου είτε νόθευαν γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, με αντικατάσταση της φωτογραφίας του πραγματικού κατόχου με τη φωτογραφία του διακινούμενου μετανάστη, είτε κατάρτιζαν πλαστά διαβατήρια τρίτων χωρών, όπως Πακιστάν, Συρίας. Χρησιμοποιούσαν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και τα ταξιδιωτικά έγγραφα που κατάρτιζαν ήταν υψηλής πιστότητας. 

Εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντός διαμερισμάτων ,τρία πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων ενώ κατασχέθηκε υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Παράλληλα κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άλλα δημόσια έγγραφα. 
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους.
Πηγή: skai.gr