Κλείσιμο

Άμεση σύσταση κέντρων καταγραφής σε Ελλάδα και Ιταλία ζητούν Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο

Την άμεση σύσταση κέντρων καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπου θα διαπιστώνεται ποιοι αφιχθέντες χρειάζονται προστασία και ποιοι μετακινούνται απλώς για οικονομικούς λόγους, ζητούν Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, Μπερνάρ Καζνέβ και Τερέσα Μέι.

Οι τρεις υπουργοί ζήτησαν επίσης την άμεση σύνταξη μιας ευρωπαϊκής λίστας «ασφαλών χωρών προέλευσης», όπου θα είναι δυνατό να επαναπροωθηθούν μετανάστες οι οποίοι δεν χρίζουν ασύλου, με δεδομένο ότι η επιστροφή ανθρώπων σε εμπόλεμες ζώνες είναι παράνομη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται «η ανάγκη να ληφθεί αμέσως δράση ώστε να αντιμετωπισθεί η πρόκληση» των μαζικών προσφυγικών και μεταναστευτικών εισροών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις υπουργοί ζήτησαν σύγκληση συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. «μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες», προκειμένου να αποφασιστούν «ξεκάθαρα βήματα» για την επίλυση του προβλήματος.

Το κάλεσμα Βερολίνου, Παρισιού και Λονδίνου έρχεται τη στιγμή που μαίνεται μια εσωτερική σύγκρουση στους κόλπους της Ε.Ε. λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων κρατών-μελών, όπως η Ουγγαρία, που αντιστέκονται στη μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους, με την Ουγγαρία μάλιστα να έχει κατασκευάσει αντιμεταναστευτικό φράχτη με συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία.

Η συμπεριφορά της Ουγγαρίας και άλλων κρατών έχει γίνει στόχος έντονης κριτικής από τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η Ολλανδία σκέφτεται να αυστηροποιήσει την αντιμετώπιση ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίπτονται.

«Πρέπει να ξεπερασθεί το Δουβλίνο 2, και να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, με ευρωπαϊκό δικαίωμα ασύλου», δηλώνει από την πλευρά του ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξης που παραχώρησε στην «Corriere della Sera».

Οι εν λόγω εξελίξεις έρχονται στον απόηχο μιας σειράς πολύνεκρων τραγωδιών με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες, με πλέον σοκαριστική την ανακάλυψη 71 νεκρών – κατά πάσα πιθανότητα σύρων προσφύγων – σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό διακινητών στην Αυστρία. Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτα για εμπλοκή στην υπόθεση, και τέσσερις έχουν προφυλακιστεί.

Επιπλέον, το Σάββατο ανακαλύφθηκε στην Αυστρία ένα ακόμα φορτηγό με πρόσφυγες, όπου βρέθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση τρία αφυδατωμένα παιδιά.

Περίπου 340.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο επτάμηνο του 2015 σύμφωνα με τη συνοριακή υπηρεσία Frontex, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τους 123.500 που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν καταφέρει να μπουν στην Ευρώπη έως και τον Αύγουστο, ενώ περισσότεροι από 2.500 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.
Πηγή: skai.gr