Politico: H Τουρκία παρενοχλεί την αποδυναμωμένη Ελλάδα

Τα τουρκικά μαχητικά και στρατιωτικά ελικόπτερα έχουν αυξήσει δραματικά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η ιστοσελίδα Politico και η οποία, κατά τα αναφερόμενα, εμπεριέχει δεδομένα του ελληνικού στρατού. «Η στεγνή από ρευστότητα Ελλάδα εξαναγκάζεται να απαντήσει», υπογραμμίζεται.

Στις 15 Ιουλίου, σημειώνει η συντάκτης, έξι (6) τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο είκοσι (20) φορές. Είχαν προηγηθεί εναέριες «επισκέψεις» από στρατιωτικά ελικόπτερα μία εβδομάδα πριν.

Μετά από σειρά ετών μειωμένης δραστηριότητας, οι τουρκικές παραβιάσεις οξύνονται και μαζί τους οι εναέριες αναμετρήσεις με την ελληνική αεροπορία. Ωστόσο «οι σκυλομαχίες», όπως γράφει το Politico «κοστίζουν ακριβά» και με την παρούσα αδύναμη οικονομική της κατάσταση η Ελλάδα αποτελεί ελάχιστη απειλή γα την Τουρκία.  

Δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη τουρκική απάντηση για την αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα. Ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι τα καταστροφικά οικονομικά της Ελλάδας ενδεχομένως ενθάρρυναν την Τουρκία να παρενοχλήσει "τον εχθρό της" περισσότερο από το συνηθισμένο, καθώς γνωρίζει ότι κάθε εναέρια διαμάχη κοστίζει στην Ελλάδα πολύτιμα ευρώ. 

Πηγή: skai.gr