Ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσα από τα δικά του λόγια

Οποιοσδήποτε άλλος θα παραιτείτο από τη θέση του υπουργού οικονομικών μέσω της τυπικής οδού: με κάποια επίσημη επιστολή ή μια συνέντευξη τύπου, όχι όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης, που επέλεξε να παραιτηθεί από την κρίσιμη θέση του υπουργού οικονομικών της Ελλάδας μέσω του προσωπικού του blog, γράφει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.

H γνωστή εφημερίδα είναι μία μόνο από τα δεκάδες διεθνή μέσα που από τη στιγμή της παραίτησης του κυρίου Βαρουφάκη (και όλους τους μήνες πριν από αυτήν) έχουν αφιερώσει εκατοντάδες σελίδες στο πρόσωπο, τις συνήθειες, τα κατορθώματα, το στυλ και τις σχεδόν πάντα, αμφιλεγόμενες, όπως συχνά χαρακτηρίστηκαν, απόψεις του.

Ο κύριος Βαρουφάκης ουδέποτε έκρυψε την περιφρόνησή του για τους δανειστές της Ελλάδας, υπογραμμίζει η εφημερίδα και σταχυολογεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις του απελθέντος υπουργού οικονομικών:

Μάιος 2011 – Αντλώντας έμπνευση από το συγκρότημα «the Eagles», αναφερόμενος σε πιθανό Grexit:
«Όσοι αντιλαμβάνονται την βαθύτατη διαφορά μεταξύ μίας νομισματικής ένωσης και μίας σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας θα κατανοήσουν επίσης αυτό που ονομάζω “δόγμα των Eagles”. Ποιο είναι αυτό; Στην τελευταία στροφή της μεγάλης τους επιτυχίας “Hotel California” αναφέρουν: Μπορείς να κάνεις check-out οποιαδήποτε στιγμή αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις.»

Μάιος 2013 – Συζητώντας για τις προσωπικές του επιρροές σε λόγο του στο Ζάγκρεμπ, σε ετήσιο συνέδριο αριστερών παρατάξεων:
«Αλήθεια είναι ότι ο Καρλ Μαρξ ευθύνεται για τον τρόπο που καθόρισα την προοπτική μου για τον κόσμο στον οποίον ζούμε, από τα παιδικά μου χρόνια έως και σήμερα.».

Ιανουάριος 2015 – Λίγο πριν τον διορισμό του ως υπουργό οικονομικών σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα La Tribune:
«Ό,τι και να κάνει η Γερμανία, πληρώνει ούτως ή άλλως».

Ιανουάριος 2015 – Μια αναφορά στον ποιητή Ντύλαν Τόμας μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές:
«Η Ελληνική δημοκρατία σήμερα αποφάσισε να σταματήσει να  κινείται ήσυχα μέσα στην νύχτα. Η Ελληνική δημοκρατία αποφάσισε να οργιστεί απέναντι στον θάνατο του φωτός.»

Ιανουάριος 2015 – Περιγράφοντας τους δανειστές σε μία συνέντευξη τύπου για την ευρωζώνη:
«Μία επιτροπή δομημένη πάνω σε σαθρά θεμέλια.»

Φεβρουάριος 2015 – Δήλωσή του στην WSJ για τη σχέση του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους:
«Μου συμπεριφέρονται σαν να είμαι ένα παράξενο πτηνό επειδή μιλώ μακροοικονομικά... Μου προκαλεί κατάπληξη ότι μία οιονεί εκλεπτυσμένη συζήτηση περί οικονομικών μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη κακών τρόπων.»

Μάιος 2015 – Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις περί του ελληνικού χρέους σε επιχειρηματικό συνέδριο στις Βρυξέλλες:
«Είμαι βέβαιος ότι μία συμφωνία θα βρίσκεται στον ορίζοντα εντός των επομένων λίγων ημερών ή εβδομάδων».

Μάιος 2015 – Αρνούμενος πιθανή παραίτησή του (Tweet)
«Φήμες για επικείμενη παραίτησή μου είναι (στην παρούσα χρονική στιγμή) χονδροειδώς πρώιμες.» 

Ιούνιος 2015 – Επιχειρηματολογώντας υπέρ του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.:
«Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες. Οι δανειστές έχουν επιλέξει την στρατηγική του εκβιασμού μέσω του κλεισίματος των τραπεζών. Το τρέχον αδιέξοδο οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την επιλογή των δανειστών και όχι στην διακοπή των διαπραγματεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση ή σε όποιες ελληνικές σκέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και υποτίμηση. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.» 

Πηγή: skai.gr