Με την ηχηρή απουσία του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ άρχισε η δίκη

Η ηχηρή απουσία του Νίκου Μιχαλολιάκου, της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής και των επώνυμων βουλευτών του κόμματος σημάδεψε την πρώτη ημέρα της έναρξης της δικής της ΧΑ, στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η κίνηση του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ εκτιμάται ως μια προσπάθεια υποβάθμισης, από πολιτικής πλευράς, του χαρακτήρα της δίκης.

Η διαδικασία διεκόπη για τις 7 Μαΐου, καθώς ένας από τους κατηγορούμενους δεν είχε συνήγορο.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν ο βουλευτής Σερρών Αρτέμης Ματθαιόπουλος, και οι πρώην βουλευτές, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από την ΧΑ.

Παρόντες ήταν επίσης ο κατηγορούμενος για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και ακόμα 40 από τα συνολικά 69 στελέχη που αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Βαρύ κατηγορητήριο για τον ηγετικό πυρήνα

Το βαρύ κατηγορητήριο αποδίδει στον Νίκο Μιχαλολιάκο ρόλο απόλυτης γνώσης στις έκνομες πράξεις του σκληρού πυρήνα της ΧΑ.

Το κατηγορητήριο, που αριθμεί πάνω από 2.000 σελίδες, περιγράφει – εκτός από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα – δεκάδες επιθέσεις χρυσαυγιτών και ρατσιστικού τύπου εγκλήματα, όπως η επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, η δολοφονία Πακιστανού εργάτη στα Πετράλωνα, οι επιθέσεις σε κοινωνικά στέκια ανά την Αττική και άλλες περιοχές.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από θύματα συγγενείς θυμάτων απο δεκάδες επιθέσεις του σκληρού πυρήνα της ΧΑ, με παρόντες τους γονείς του Παύλου Φύσσα αλλά και δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, που συνολικά ξεπερνούν τους 130.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες δήλωσαν «παρών» μέσω τηλεφωνικής κλήσης, με ανοιχτή ακρόαση.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και καταγγελίες για επίθεση οπαδών της ΧΑ εναντίον φοιτητών και μαρτύρων κατηγορίας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του δήμου Κορυδαλλού, Μιχάλη Ευθυμιάδη, κάποιοι τραυματίσθηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Η δική είναι ιστορικής σημασίας καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διεξάγεται δίκη για εγκλήματα ναζιστικού τύπου από πολιτικό σχηματισμό που διαθέτει επιπλέον και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου