Θερινό ωράριο από την Κυριακή 29 Μαρτίου

Από τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου ενεργοποιείται το θερινό ωράριο, και η ώρα πηγαίνει μία ώρα μπροστά.

Το θερινό ωράριο θα εφαρμοστεί σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναμένεται να το ακολουθήσει και η Αμερική από την πρώτη Κυριακή του Απριλίου.

Ο θεσμός της θερινής ώρας, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας.

Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προστίθεται μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες, η οποία αφαιρείται και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με το θερινό ωράριο, ο ήλιος δύει μία ώρα αργότερα, συνεπώς ελαττώνεται ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ήλιου και στην ώρα του ύπνου.
Με αυτή την μετατόπιση της ώρας, οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Την ιδέα της θερινής ώρας για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, ενώ η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1916.

Συνεπώς, η Κυριακή θα έχει 23 ώρες και η ώρα που θα «χαθεί», προστίθεται στην τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η οποία θα αποκτήσει διάρκεια 25 ωρών.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ