Ιταλική κυβέρνηση: Οχτώ οι νεκροί στο Norman Atlantic - Φόβοι για τους αγνοουμένους

Οχτώ νεκροί είναι ο νέος απολογισμός της τραγωδίας στο Norman Atlantic, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ιταλίας Ρομπέρτα Πινότι. 

Τέσσερα από τα επτά θύματα από την τραγωδία είναι Έλληνες, υποστήριζε νωρίτερα από την πλευρά της η ιταλική εφημερίδα Repubblica στο portal της, ενώ εντείνονται οι φόβοι για δραματική αύξηση των νεκρών στο σκάφος, μετά την αποκάλυψη πως αγνοούνται περίπου 38 άνθρωποι. 

Πάντως, ο εκπρόσωπος του λιμενικού Νίκος Λαγκαδινός δεν έκανε καμία αναφορά στην πληροφορία της ιταλικής εφημερίδας. 

Στο σκάφος βρίσκονται άνδρες του ιταλικού Ναυτικού, που ελέγχουν τους χώρους του πλοίου. Από το επιβατικό πλοίο απομακρύνθηκε νωρίτερα ακόμα και ο πλοίαρχος, που είχε μείνει τελευταίος.

Μέχρι στιγμής, έχει ταυτοποιηθεί επισήμως μόνο ένας από τα θύματα ως Έλληνας. Ο άτυχος άνδρας έχασε την ζωή του την Κυριακή όταν εγκλωβίστηκε στη σκάλα διαφυγής του πλοίου. Ακόμα τέσσερις σοροί εντοπίστηκαν από ιταλικό ελικόπτερο κοντά στο ακυβέρνητο πλοίο και δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί ενώ στη συνέχεια η ιταλική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως εντόπισε δυο ακόμα πτώματα.

Δεν αποκλείεται οι έξι σοροί που βρέθηκαν σήμερα να ανήκουν σε παράτυπους μετανάστες.

Ο παρουσία μη καταγεγραμμένων λαθρεπιβατών στο σκάφος, που θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά των αριθμό των θυμάτων, δεν έχει ακόμα αποκλειστεί, με τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να δηλώνει νωρίτερα πως πριν τον απόπλου, στο λιμάνι της Πάτρας, είχαν συλληφθεί εννέα άτομα που προσπάθησαν να επιβιβαστούν χωρίς έγγραφα.

Έρευνα προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τη φωτιά άρχισε η εισαγγελία της ιταλικής πόλης του Μπάρι.

Από ελληνικής πλευράς, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στην περιοχή που βρίσκεται το πλοίο από τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά την αποδέσμευσή τους από την επιχείρηση διάσωσης.

Στη επιχείρηση συμμετέχουν δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα που θα αντικατασταθούν σταδιακά από δύο ελικόπτερα AB- 205 της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ελικόπτερα NH- 90 του Στρατού Ξηράς, δύο ελικόπτερα S- 70 του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και το S- 70 της φρεγάτας Ναβαρίνο.

Στην Κέρκυρα, παραμένει σε λειτουργία το Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Μέσων, υπό τον διοικητή της αεροπορικής βάσης του Ακτίου.

Πηγή: skai.gr