Δυο σεισμοί 5,1 Ρίχτερ «δίπλα» σε Αθήνα και Χαλκίδα

Δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5,1 βαθμών, σημειώθηκαν στις 1:05 και στις 1:09 τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι δυο σεισμοί, που αρχικά μετρήθηκαν στα 5,2 Ρίχτερ, είχαν το ίδιο επίκεντρο, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Είχαν μικρό εστιακό βάθος, 21 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του βυθού του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα, στο Twitter, ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και τη σεισμική ακολουθία.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε έντονη και μετά το «διπλό χτύπημα», με τουλάχιστον εννιά σεισμούς μεταξύ 3,9 και 3,2 βαθμών να σημειώνονται, στην ίδια ακριβώς περιοχή, από τις 1:13 ως τις 3:16 το πρωί. Υπήρξαν επίσης και αρκετές ασθενέστερες δονήσεις, κάτω των 3 Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στους νομούς Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας. Ειδικότερα στην περιοχή της Λαμίας επικράτησε αναστάτωση καθώς το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο γειτονικό νομό Εύβοιας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών, με τις υπηρεσίες να βρίσκονται πάντως σε επιφυλακή.


Πηγή: skai.gr