Πώς θα εφαρμοστεί η Εγγύηση για τη Νεολαία στην Ελλάδα

Ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης και ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης και κατάρτισης προς τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με προοπτική ανάπτυξης, είναι τα δύο επίπεδα που θα κινηθεί η υλοποίηση της Εγγύησης για τη Νεολαία στην Ελλάδα.

Με την πρωτοβουλία «Εγγύηση για τη Νεολαία» η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλα τα κράτη μέλη της να εισάγουν ένα σύστημα απασχόλησης για τους νέους, που χάνουν την δουλειά τους, είτε μένουν άνεργοι μετά το πέρας των σπουδών τους, το οποίο θα διασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν μια ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης εντός 4 μηνών από το πέρας των σπουδών τους, ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Συμπληρώστε ΕΔΩ σχετικό ερωτηματολόγιο για την Εγγύηση για τη Νεολαία

Παρά το γεγονός ότι η Πρωτοβουλία θα παρέχει μια γενική ώθηση για την οικονομία, συνιστά ως επί το πλείστον μια ευκαιρία στους νέους να αποκτήσουν την πρώτη εργασιακή εμπειρία τους.
Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, θα δεσμευθούν συνολικά 340 εκ ευρώ, εκ των οποίων 170εκ προέρχονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και 170εκ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την Eurostat, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ παρουσιάζονται στην Ισπανία (53,8%), στην Ελλάδα (53,1% τον Μάιο 2014), την Ιταλία (42,9%) και την Κροατία (41,5% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014), ενώ τα χαμηλότερα στη Γερμανία (7,8%), την Αυστρία (9,3%) και την Ολλανδία (10,4%).

Όσον αφορά στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα, πέραν των απαράδεκτα υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων, υπάρχουν περίπου 240.000 νέοι που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, κατάρτισης ή εκπαίδευσης, οι λεγόμενοι NEETs.

Εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών απασχόλησης

Σύμφωνα με το σχέδιο που είδε η EurActiv.gr, η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος στη χώρα μας θα γίνει σε δύο επίπεδα.

Αρχικά, θα πραγματοποιηθούν δομικές αλλαγές στις υπηρεσίες απασχόλησης, με τη δημιουργία ενός συστήματος διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας προκειμένου να συνδεθούν αυτές με την ελληνική εκπαίδευση και τα προγράμματα σπουδών.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των αναγκών της ελληνικής αγοράς εργασίας και του εκπαιδευτικού συστήματος, που συνιστά σημαντικό παράγοντα για το σημερινό αδιέξοδο στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Χαρακτηριστικά μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας στα τέλη του μήνα θα αποστείλει ερωτηματολόγιο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσα στο οποίο θα γνωστοποιούν αναλυτικά τις ανάγκες τους σε ειδικότητες και δεξιότητες.

Είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας

Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας θέλει να προσανατολίσει το πρόγραμμα Εγγύηση για τη Νεολαία σε εκείνους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας όπου υπάρχει «προοπτική ανάπτυξης», όπως ο τουρισμός και η ψηφιακή τεχνολογία.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση voucher («επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας) για ηλικίες 18-24 ετών και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες

Μέχρι τα τέλη του 2014 θα ανοίξουν και άλλα προγράμματα κατάρτισης που θα εστιάσουν στους τομείς που «βλέπουν» ανάπτυξη, όπως οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, προωθείται ο εκσυγχρονισμός της μαθητείας καθώς και η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για αυτή. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι έχει προγραμματιστεί πλαίσιο για ακριβή διαχωρισμό των εννοιών της κατάρτισης, της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι

Οι νέοι 18 έως 24 ετών θα πρέπει να εγγραφούν αρχικά στον ΟΑΕΔ, και από κοινού με εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ θα καταρτίζεται το λεγόμενο «ατομικό σχέδιο δράσης».

Το ατομικό σχέδιο δράσης είναι υποχρεωτικό βάσει των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν για την υλοποίηση της Εγγύησης για τη Νεολαία.

Μετά την καταγραφή των προσόντων ενός νέου και των αναγκών του, θα παραπέμπεται
σε συγκεκριμένο ανοιχτό πρόγραμμα.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το πρόγραμμα θα αφορά και σε νέους 25-29 ετών, σε μεταγενέστερη φάση, λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων επιπέδων ανεργίας στην εν λόγω ηλικία.

Ιστορικό
Με την πρωτοβουλία «Εγγύηση για τους Νέους» η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλα τα κράτη μέλη της να- εισάγουν ένα σύστημα απασχόλησης για τους νέους, που χάνουν την δουλειά τους , είτε μένουν άνεργοι μετά το πέρας των σπουδών τους, το οποίο θα διασφαλίζει ότι θα λαμβάνουν μια ποιοτική προσφορά εργασίας, συνεχιζόμενη εκπαίδευση, ένα πρόγραμμα κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης εντός 4 μηνών από το πέρας των σπουδών τους, ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θεωρητικά το πρόγραμμα έχει τεθεί σε ισχύ, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στην άμεση εφαρμογή του ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθυστέρησαν την υποβολή του εθνικού σχεδίου δράσης.

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr