Λήμνος: Μικρής κλίμακας οι ζημιές από το σεισμό των 6,3 βαθμών (φωτό - videos)

Μικρής κλίμακας χαρακτήρισε τις ζημιές από το σεισμό των 6,3 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο στις 12:24 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, τόνισε από τη Λήμνο  ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Στο νησί σπεύδουν 14 μηχανικοί για περαιτέρω ελέγχους των κτηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, ο οποίος μετέβη στη Λήμνο μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μόνο 13 ακίνητα, μεταξύ των οποίων και δύο εκκλησίες, υπέστησαν ζημιές. O υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενημερώνοντάς τον συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί.

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει πάντως στο νησί για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

s1

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.

Σημειώνεται ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, και προκάλεσε πανικό τόσο στην Τουρκία όπου αναφέρονται εκατοντάδες τραυματισμοί (δείτε τα σχετικά βίντεο), όσο και στη Βουλγαρία.  

Έχουν καταγραφεί δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να δίνει δόνηση 5 βαθμών. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, και μάλιστα σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι ισχυροί μετασεισμοί θα συνεχιστούν για το επόμενο 48ωρο.



Ο δήμαρχος της Λίμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής επιβεβαίωσε τις ζημιές σε εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου. Στο νοσοκομείο του νησιού έχει τεθεί σε εφαρμογή από το ΕΚΕΠΥ το σχέδιο Περσέας, για έκτακτα περιστατικά, ενώ όποιες βλάβες σημειώθηκαν αποκαταστάθηκαν. 

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα, και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Σμύρνη, Αττάλεια). Ομογενείς από την Ίμβρο δήλωσαν ότι στην περιοχή του νησιού Παναγιά έχουν υποστεί ζημίες παλαιά σπίτια.




s4



Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος χαρακτήρισε τον σεισμό πολύπλοκο γεγονός, εξηγώντας ότι υπήρξαν δυο αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ταυτόχρονες μεταξύ τους, γι' αυτό ορισμένα ξένα ινστιτούτα τον κατέγραψαν στους 6,9 βαθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, πρόκειται για έναν σεισμό “που σύντομα θα ξεχάσουμε.”



s6



s5

Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ