Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι, δείχνουν έλεγχοι ΕΣΕΕ και ΚΕΠΚΑ

Ελαφρώς φθηνότερο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για τους καταναλωτές, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών.

Από δειγματοληπτικούς ελέγχους του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και στη Βαρβάκειο, προκύπτει ότι η τιμή των κρεατικών είναι κατά 4,51% φθηνότερη.

Η τιμή του αρνιού εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 5,26%, ενώ τα λαχανικά και τα φρούτα καταγράφουν οριακές πτωτικές τάσεις της τάξεως του 2,18%.

Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων το 2014 παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις, με τα πορτοκάλια (-27,94%), τις πατάτες (-20,41%) και τις ντομάτες (-19,89%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση, ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2013, παρατηρήθηκαν στα κρεμμύδια (67,35%) και στο λάχανο (21,15%).

Παραπλήσια αποτελέσματα προέκυψαν από έκθεση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 8-10 άτομα, με μαγειρίτσα, δύο κύρια πιάτα, δύο σαλάτες, τσουρέκι, αυγά και φρούτα θα στοιχίσει από 65,65 ευρώ έως 146,27 ευρώ, δηλαδή από 7,79% έως 12,85% φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι.

Από την έρευνα του ΚΕΠΚΑ (η τιμοληψία έγινε τη Μ. Δευτέρα) προκύπτει ακόμη ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις ανώτερες και κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής που δεν θα προχωρήσει σε έρευνα αγοράς προτού προμηθευτεί τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι, θα κληθεί τελικά να πληρώσει υπερδιπλάσιο ποσό.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΠΚΑ συστήνει στους καταναλωτές να μην κάνουν υπερβολές στις ποσότητες που αγοράζουν και τους υπενθυμίζει ότι «η υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει πάντοτε και καλύτερη ποιότητα».
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ