Αθανασίου: Και στους οροθετικούς κρατουμένους το «βραχιολάκι»

Την ένταξη και των οροθετικών κρατουμένων στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης – στο λεγόμενο βραχιολάκι- ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει ότι οι ορορθετικοί κρατούμενοι θα μπορούν να αποφυλακίζονται κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού και αφορά περί τους 50 κρατουμένους.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα διαμορφωθεί ειδική πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου θα γίνει μεταφορά ικανού αριθμού οροθετικών κρατουμένων, ενώ υπενθύμισε τη ρύθμιση που ήδη έχει ψηφίσει η Βουλή σύμφωνα με την οποία κατάδικοι που εκτίου ποινές έως και 10 χρόνια και πάσχουν από βαριές ασθένειες θα μπορούν να απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους. Τέλος γνωστοποίησε ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, οι έκτακτες ανάγκες των φυλακισμένων θα δύναται να εξυπηρετούνται και από τους γιατρούς του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται
ότι 180 κρατούμενοι καταγγέλλοντας τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας τους είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας και αποχή από τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Από την πλευρά της, η Βασιλική Κατριβάνου μετέφερε εικόνες ντροπής από τις συνθήκες νοσηλείας στις φυλακές Κορυδαλλού και ζήτησε μέχρι να διαμορφωθεί η ειδικέ πτέρυγα να μπορούν οι ασθενείς των φυλακών να πηγαίνουν στις νοσοκομειακές μονάδες.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου