Λακωνικός στους ανακριτές διαφθοράς ο Ευσταθίου

Ιδιαίτερα λακωνικός ήταν ο Παναγιώτης Ευσταθίου κατά την απολογία του στους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς.

Ο 83χρονος επιχειρηματίας παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων ως διακινητή μιζών, αποδέχθηκε πως όντως έδωσε μίζες, ενέπλεξε και νέα πρόσωπα, κυρίως απόστρατους αξιωματικούς, δεν επεκτάθηκε όμως με λεπτομέρειες στον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους ανακριτές και έτσι δεν φώτισε περισσότερο την έρευνα των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλου.

Eξάλλου, ο Γαβριήλ Μαλλής απέστειλε κλήση σε απολογία και στην Ειρήνη Ευσταθίου, σύζυγο του εκπροσώπου γερμανικής εταιρείας. Οι κατηγορίες και για την 70χρονη κατηγορούμενη αφορούν τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς διατηρούσε κοινούς λογαριασμούς με τον σύζυγό της.

Αποσπάσματα της στιχομυθίας Ευσταθίου - ανακριτών:

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Εκτός από τα ASRAD και τα υποβρύχια έχετε δώσει παράνομες πληρωμές σχετικά με άλλα προγράμματα της ATLAS και της RHEINMETAL.

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ό,τι φανεί από το άνοιγμα των λογαριασμών θα αναλάβω την ευθύνη.

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Εσείς δεν μπορείτε τώρα, πριν ανοίξουμε εμείς τους λογαριασμούς, να μας πείτε αν έχετε κάνει παράνομες πληρωμές σχετικά με άλλα οπλικά συστήματα;

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Δεν έχω κάνει άλλες παράνομες πληρωμές.

(Στις επίμονες ερωτήσεις των ανακριτών για εμπλοκή πολιτικών προσώπων δίνει την ίδια απάντηση.)

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Κατά την άποψή μας το ποσό των 5 εκατομμυρίων που μας λέτε ότι δώσατε σε παράνομες αμοιβές είναι λίγο. Αν μόνο ο Κάντας πήρε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τα υποβρύχια και τα ASRAD, αναμένει κανείς οι ανώτεροι από αυτόν στην ιεραρχία να έχουν πάρει πολλά περισσότερα.

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Eπαναλαμβάνω ότι εγώ ποτέ δεν έδωσα χρήματα σε πολιτικούς.

(Για πρώτη φορά πάντως, στην απολογία Ευσταθίου, γίνεται αναφορά σε συνάντηση του προέδρου προμηθεύτριας εταιρίας με τον πρώην υπουργό άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.)

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Το Δεκέμβριο του 2005 ο πρόεδρος της RHEINMETAL συνάντησε τον πρώην υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα. Η συζήτηση οργανώθηκε και συνοδεύτηκε από εσάς. Ποια ήταν η αιτία της συνάντησης αυτής;

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Αυτός ήθελε να κάνει μία εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρωθυπουργό που τότε ήταν ο κ.Σπηλιωτόπουλος. Απ' ότι θυμάμαι η επίσκεψη περιορίστηκε σε εθιμοτυπικά θέματα.

(Από τις απαντήσεις του 83χρονου επιχειρηματία πάντως φαίνεται πως η εμπλοκή του στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι πολύ μεγάλη.)

ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ: Στο γραφείο σας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κατάλογοι με όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα του ΕΜΠΑΕ για όλους τους κλάδους π.χ. αναγράφετε τις πληρωμές των υποβρυχίων και τύπου 209 και τύπου 214 που από το 2005 και μετά ανέρχονται σε 220 εκατομμύρια ευρώ.

Π.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Αυτοί είναι πίνακες του υπουργείου, της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών που παρακολουθούν όλα τα προγράμματα. Δεν ενθυμούμαι ποιος μου τα έδωσε, ούτε το λόγο γιατί αυτό αφορά το σύνολο όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων απ'ότι φαίνεται.

Στον Παναγιώτη Ευσταθίου επεβλήθησαν αυστηρότατοι περιοριστικοί όροι, μεταξύ αυτών και εγγύηση μισό εκατομμύριο ευρώ, καθώς επίσης και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τρεις φορές το μήνα.
Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός, Newsdesk ΣΚΑΪ