Εισαγγελέας ΑΠ προς Πελεγρίνη: Ανοίξτε το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ενώπιον τον ευθυνών του έθεσε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη η προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.

Σε συνάντηση που είχαν νωρίς το απόγευμα, με πρωτοβουλία της εισαγγελέως, σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Γκουτζαμάνη κατέστησε σαφές στον πρύτανη ότι θα πρέπει τηρηθεί ο νόμος και να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, ειδάλλως επέστησε τον κίνδυνο ποινικών ευθυνών. Επίσης, έθεσε υπόψη του πρύτανη τις εισαγγελικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για να ανοίξει το Πανεπιστήμιο, αλλά και τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με την απεργία των διοικητικών υπάλληλων.

Νωρίτερα
, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φακού είχε διατάξει νέα κατεπείγουσα εισαγγελική παραγγελία για παραβίαση της δικαστικής απόφασης σε περίπτωση που οι κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια συνεχιστούν παρά τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες.

Ανάλογη εισαγγελική παρέμβαση είχε υπάρξει και μετά την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, όπου επίσης είχε κριθεί παράνομη η απεργία.

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία διεξάγει έρευνα και μετά τις καταγγελίες ότι οι υπάλληλοι του Καποδιστριακού και του ΕΜΠ εξακολουθούν να πληρώνονται παρότι απεργούν.

Στο μεταξύ, οι διοικητικοί υπάλληλοι σε Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους έως την Παρασκευή, όποτε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Νέα 48ωρη απεργία, από την Παρασκευή, προκήρυξαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Την παραίτησή τους στη διάθεση του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη Γιάννη Μυλόπουλου έθεσαν τα μέλη της Συγκλήτου λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Τη Δευτέρα
είχαν θέση την παραίτησή τους στη διάθεση του κ. Πελεγρίνη και τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι την παραίτηση των μελών της Συγκλήτου του ΑΠΘ ζήτησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος ως μέσο πίεσης ενάντια στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας, παρεμβαίνοντας στη σημερινή συνεδρίαση του οργάνου. 

Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων κατέθεσαν στη Σύγκλητο του ΑΠΘ το αίτημα της παραίτησής τους σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διοικητικούς υπαλλήλους. 

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατήγγειλε ότι στο Καποδιστριακό υπάρχουν 1.317 υπάλληλοι και με τη διαθεσιμότητα 800. Εξ αυτών, «μόνο οι 12 έχουν μπει μέσω ΑΣΕΠ» υπογράμμισε. «Γιατί υπάρχει τόση ένταση από μια χούφτα ανθρώπων στο Καποδιστριακό; Πάμε να κρύψουμε τα άπλυτα κάτω από τα χαλί; Μόνο στο Καποδιστριακό, αν δείτε τους υπαλλήλους, υπάρχουν 313 περιπτώσεις με το ίδιο ακριβώς επίθετο, συνεπωνυμίες»!

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, Ιωάννα Μάνδρου, Γιώτα Γκοβόστη, ΑΜΠΕ