Στον εισαγγελεα σε λίγο οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής

Το εισαγγελικό πόρισμα αναλυτικότερα ΕΔΩ

Στον εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθούν σε λίγη ώρα οι μέχρι στιγμής 19 συλληφθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πριν από λίγο συνελήφθη και μια ανθυπαστυνόμος στο πλαίσιο των διώξεων, ενώ είχε συλληφθεί και ένας ειδικός φρουρός. H ανθυπαστυνόμος περιλαμβάνεται στην λίστα με τα 32 ονόματα που έδωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαραλάμπος Βουρλιώτης στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία για να συλληφθούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή διεξάγεται αυτή την ώρα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό, αποκλείστηκε ο πρώτος όροφος της κτιρίου, με εντολή του φρουράρχου.

Όπως έγινε γνωστό, απαγορεύτηκε η προσέγγιση απ΄όποιονδήποτε στον όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Παραδόθηκε, στη ΓΑΔΑ, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος τον οποίο αναζητούσε η αστυνομία. Αναμένεται να συλληφθεί επίσης ο Χρήστος Παππάς.

Όπλα, τα οποία κατείχε παράνομα, βρέθηκαν σε σπίτι του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές. Ειδικότερα εντοπίστηκαν ένα πιστόλι, περίστροφο, κυνηγετικό όπλο, 43.100 ευρώ, φυσίγγια και τεχνολογικός εξοπλισμός.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης συνεληφθή το πρωί και μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Τα όπλα εστάλησαν για βαλλιστικό έλεγχο. Ο αδελφός του κ. Μιχαλολιάκου πήγε στη ΓΑΔΑ, τού μίλησε, και κατόπιν αποχώρησε.

Στοιχεία ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος γνώριζε και συντόνιζε την παράνομη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής προκύπτουν από το εννιασέλιδο εισαγγελικό πόρισμα σύμφωνα με πληροφορίες. Τα στοιχεία προκύπτουν από μαρτυρικές καταθέσεις και την άρση του τηλεφωνικού απόρρητου.

Στο εισαγγελικό πόρισμα περιγράφεται η δομή της οργάνωσης που έχει ως επικεφαλής τον κ. Μιχαλολιάκο, ενώ υπαρχηγός της οργάνωσης φέρεται νε είναι ο  κ. Παπάς.

Mεταξύ των 19 συλληφθέντων, που έχουν προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, είναι εκτός του Μιχαλολιάκου, οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός και Ηλίας Παναγιώταρος, αλλά και o Γιώργος Πατέλης, κεντρικό στέλεχος της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας. Γίνονται κατ' οίκον έρευνες παρουσία 10 εισαγγελικών λειτουργών.


Στη Γενική Αστυνομική διεύθυνση Αττικής μετέβη το μεσημέρι και η δικηγόρος του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, γνωστοποίησε ότι εντολέας της είναι και ο βουλευτής της ΧΑ Ηλίας Παναγιώταρος.

Οι αντιδράσεις της ΧΑ

Για «οργανωμένο σχέδιο» που είχε προαναγγελθεί από «τους υπάλληλους των διεθνών τοκογλύφων με διώξεις» κάνει λόγο η οργάνωση.

«Όταν ασκούνται τέτοιες πολιτικές διώξεις είμαστε υπερήφανοι και δεν μας τρομάζει τίποτα» σχολίασε η κόρη του Μιχαλολιάκου Ουρανία.

«Απαράδεκτη η σύλληψη Μιχαλολιάκου ο κόσμος βλέπει και γνωρίζει τι συμβαίνει και θα εξυψώσει τη Χρυσή Αυγή» σχολίασε εκνευρισμένος ο Ηλίας Παναγιώταρος προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ πριν συλληφθεί.

«Δείτε τις δημοσκοπήσεις 15% η ΧΑ. Ξηλώσανε την αστυνομία και την ΕΥΠ για να καταφέρουν να μας συλλάβουν» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Γιώργος Γερμενής από τη ΓΑΔΑ.

Αυτή την ώρα ομάδα 300 ατόμων και βουλευτές της οργάνωσης που δεν διώκονται είναι συγκεντρωμένα έξω από τη ΓΑΔΑ.




Δήλωσαν στον ΣΚΑΪ για τις συλλήψεις

«Η δημοκρατία έχει θεσμούς προστασίας της, η δικαιοσύνη τα μέσα εφαρμογής τους, έχει τα μέσα να αμυνθεί, κάνει τη δουλειά της» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης σχολίασε ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης είναι διαρκές και αυτόφωρο, και ότι για τον επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης προβλέπεται βαρύτερη ποινή. Έκανε δε, λόγο για «εγκληματίες του κερατά.»

«Ελπίζω αυτή τη φορά ο κόσμος να καταλάβει ότι δεν έχει καμία σχέση η οικονομική καταστροφή που έχουμε υποστεί με το ναζισμό» δήλωσε από την πλευρά της στο σταθμό μας η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

«Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις. Εδώ και χρόνια εμείς ζητούμε την αυστηρή αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων της ναζιστικής συμμορίας. Το υπάρχον ποινικό οπλοστάσιο της χώρας μας επαρκεί για να αντιμετωπιστούν αυστηρά τέτοια φαινόμενα. Το κρίσιμο είναι να δεθεί καλά το κατηγορητήριο με πράξεις και όχι ενδείξεις» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «είχαμε τονίσει εδώ και μέρες την ανάγκη να βρεθούν ενώπιον του νόμου όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις. Νομίζω, ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της ΧΑ θα είναι και το μέτρο της αξιολόγησης της δημοκρατίας μας» επισήμανε.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι μετά από δυο χρόνια που το κόμμα του μιλούσε για εγκληματική οργάνωση και μετά τις συνεχείς παροτρύνσεις του στον πρόεδρο της Βουλής ώστε να παρθούν μέτρα, σημερα καταγράφονται αποτελέσματα από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

«Έστω και καθυστερημένα η πολιτεία πήρε τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρει» τόνισε.

«Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το νομικό πλαίσιο. Το θεσμικό οπλοστάσιο είναι επαρκές ώστε να διερευνηθεί αυτού του είδους η εγκληματική οργάνωση» σχολίασε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Για δικαίωση της οικογένειας Φύσσα έκανε λόγο ο δικηγόρος τους Γιώργος Μαραγκός αναφερόμενος στις εξελίξεις.

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων όταν σε πρόσωπα που τα διοικούν, ή βουλευτές τους, έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις καταθέτει στο μεταξύ την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή η κυβέρνηση.




Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου, Δημήτρης Καραστεφανής, Newsdesk ΣΚΑΪ