Μεγάλη μείωση τιμών στην Κρήτη για Βρετανούς τουρίστες

Στην τρίτη και τέταρτη θέση των πιο ακριβών προορισμών για Βρετανούς τουρίστες μεταξύ δέκα δημοφιλών θερέτρων στην Ευρώπη βρίσκονται το φετινό καλοκαίρι η Κρήτη και η Κέρκυρα αντιστοίχως, σύμφωνα με έρευνα του τομέα ταξιδιών του βρετανικού Ταχυδρομείου.

Στην ετήσια έρευνά του ο οργανισμός συγκρίνει τις τιμές 12 βασικών προϊόντων και υπηρεσιών που καταναλώνουν οι Βρετανοί στις διακοπές τους, όπως αντηλιακή κρέμα, γεύμα τριών πιάτων για μια τετραμελή οικογένεια, ένα ποτήρι κρασί και μια βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο.

Στην Κρήτη το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 107,75 στερλίνες και στην Κέρκυρα 99,91. Ωστόσο, στην Κρήτη καταγράφεται η μεγαλύτερη ετήσια μείωση τιμών σε σχέση με οποιονδήποτε άλλους από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Βρετανών. Η μείωση φτάνει το 18,8%. Αντίθετα, στην Κέρκυρα οι τιμές είναι ελαφρώς αυξημένες, κατά 6,5%. Πιο ακριβοί προορισμοί είναι το παραθαλάσσιο Μπόρνμουθ στην Αγγλία με 139,28 λίρες και το Σορέντο στην Ιταλία με το κόστος για τα 12 προϊόντα και υπηρεσίες να εκτινάσσεται στις 176,16 λίρες.

Πιο φθηνοί προορισμοί από τα ελληνικά νησιά αναδείχθηκαν η Αγία Νάπα στην Κύπρο με κόστος προϊόντων στις 98,46 στερλίνες, η Μαρμαρίδα στην Τουρκία με αντίστοιχο κόστος στις 96,57 λίρες, το Αλγκάρβε στην Πορτογαλία με 96,27, η Μαγιόρκα της Ισπανίας με 91,02, η Κόστα ντελ Σολ επίσης στην Ισπανία με 77,68 λίρες, ενώ πιο φθηνός προορισμός είναι το Σάνι Μπιτς στη Βουλγαρία με κόστος 76,35 λίρες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πλην του τουρκικού θερέτρου και της Αγίας Νάπας όπου καταγράφονται μικρές αυξήσεις, οι τιμές είναι φέτος μειωμένες σε σχέση με πέρυσι από 3,4% έως 15,3%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έκθεσης ο πιο γνωστός ταξιδιωτικός συντάκτης της Βρετανίας, Σάιμον Κάλντερ είπε πως οι τιμές αυτές θα πρέπει να συνυπολογίζονται με το κόστος του πακέτου πτήσεων και διαμονής σε κάθε χώρα. Υπό αυτό το σκεπτικό, πρόσθεσε, οι καλύτερες προσφορές για τους Βρετανούς φέτος προέρχονται από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου μπορεί κανείς να βρει πακέτα για 300 λίρες την εβδομάδα.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν ενόψει του Σαββατοκύριακου με τη μεγαλύτερη αναμενόμενη κίνηση από τη Βρετανία προς το εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι, καθώς κλείνουν τα σχολεία στη χώρα. Συνολικά περί τα 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Βρετανίας αναμένεται να φύγουν από τα αεροδρόμια της χώρας. Ο Σύνδεσμος Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων δήλωσε ότι περιμένει μεγάλη κίνηση προς Ελλάδα, Τυνησία και Τουρκία, ενώ δημοφιλείς μακρινοί προορισμοί αναδεικνύονται η Φλόριδα, το Μεξικό και η Κούβα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο