Κωδικός «Μην ηρωοποιείτε την Χρυσή Αυγή»

«Θα καταπλήξουμε δυσάρεστα το παγκόσμιο κοινό στις επικείμενες ευρωεκλογές». Η φράση ανήκει σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και, όχι, δεν αφορά την εκλογική προοπτική της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, αποτελεί παραδοχή της αυξανόμενης επιρροής της Χρυσής Αυγής σε μεγάλα στρώματα του πληθυσμού αλλά και σε συγκεκριμένο «κοινό» όπως οι ένστολοι και το εκκλησιαστικό ακροατήριο.

Στα γραφεία και των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης, πιθανώς και σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, οι αναλύσεις όσων παρακολουθούν τις πολιτικές τάσεις δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Αντιθέτως, κοινό παρονομαστή αποτελεί η εκτίμηση ότι, ως έχουν τα πράγματα, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις δημοτικές - περιφερειακές, που παραδοσιακά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά χαλαρής ψήφου και αποχής, η Χρυσή Αυγή θα καταγράψει υψηλά ποσοστά.

Το βασικό πρόβλημα για τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» είναι η δυνατότητα της Χ.Α. να εμφανίζεται ως «αντισυστημική» δύναμη. Εκμεταλλευόμενη τη δεινή οικονομική κατάσταση μεγάλης μερίδας των πολιτών και παρά την αδυναμία της να εκφέρει λόγο σε «δύσκολα» για την ίδια θέματα, όπως η εκμετάλλευση και η επίθεση κατά της ζωής μεταναστών στη Μανωλάδα ή τις έωλες θέσεις της για την οικονομία, η Χρυσή Αυγή κερδίζει την «αντικομματική» ψήφο και την επενδύει με ένα κράμα κιτς πατριωτισμού, υποτιθέμενης θρησκευτικής ευλάβειας και, εμφανούς, ρατσιστικού λόγου.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι υπ’ αριθμόν ένα στόχος θα πρέπει να είναι η αποφυγή «ηρωοποίησης» της Χρυσής Αυγής. Έτσι, παρά το γεγονός ότι τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης όσο και ο υπουργός Δημ. Τάξης Ν. Δένδιας σήκωσαν, την Πέμπτη, «θεσμικό ανάστημα» στην προσπάθεια της Χ.Α. να μετατρέψει την πλατεία Συντάγματος σε θέατρο των ρατσιστικών της πρακτικών, στο πρωθυπουργικό περιβάλλον καταγράφηκε προβληματισμός καθώς θεωρήθηκε ότι από την αντιπαράθεση δεν βγήκε χαμένη η Χρυσή Αυγή.

Για το πρωθυπουργικό επιτελείο βασικό πρόβλημα στη διαχείριση του θέματος αποτελεί και η στάση της Αριστεράς, κατ’ εξοχήν του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που καταδίκασε απόλυτα τις πρακτικές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, η Κουμουνδούρου την Πέμπτη βρήκε ευκαιρία να βάλει κατά του Γ. Καμίνη και να κάνει λόγο για «αποσπασματικές ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα».

Για το Μαξίμου, ωστόσο, η επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι, απλώς, ενδεικτική της αδυναμίας ή απροθυμίας της Κουμουνδούρου να απομονώσει τα «ακραία» στοιχεία που έχει στις τάξεις της και να διαλύσει τη σκόπιμη σύγχυση περί «χούντας» και ταύτισης των ρατσιστικών, αντιδημοκρατικών πρακτικών της Χρυσής Αυγής με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. «Η ελληνική Αριστερά παραμένει δογματική ακόμη κι αν είναι να καταστήσει τη Χρυσή Αυγή αξιωματική αντιπολίτευση, δεν κατανοεί τη μεταβολή των κοινωνικών συνθηκών» σημειώνει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Με βάση αυτό το πολιτικό αξίωμα, το οποίο, πάντως, δεν απαντά στο αφετηριακό πρόβλημα του κεντρικού πολιτικού συστήματος, δηλαδή την αδυναμία προβολής μιας προοπτικής υπέρβασης της κρίσης, στη φαρέτρα του Μαξίμου θα παραμείνουν πρωτοβουλίες που εκτιμάται πως μπορούν να περιορίσουν την επιρροή της Χρυσής Αυγής. Η νέα νομοθεσία για τη μετανάστευση, η επιμονή στο δόγμα «νόμος και τάξη», οι αναφορές στο «εθνικό» βρίσκονται ήδη στην ατζέντα του πρωθυπουργού. Το ζήτημα είναι, όπως αναγνωρίζουν στενοί του συνεργάτες, αυτές οι θέσεις να συνδυασθούν με ένα νέο αφήγημα που θα αφορά τους ίδιους τους πολίτες και το μέλλον τους...

Πηγή: Του Γιώργου Τερζή - Η Καθημερινή