Αθώοι όλοι για την υπόθεση Ζαχόπουλου (upd)

Αθώους έκρινε το δικαστήριο την Εύη Τζέκου, τον Θεμο Αναστασιάδη τον εργατολόγο Χρήστο Νικολουτσόπουλο και τον συντάκτη της εφημερίδας «Το Θέμα» Γιάννη Μακρυγιάννη, που κατηγορούνταν για παραβίαση του νόμου προσωπικών δεδομένων για την υπόθεση διακίνησης DVD, που ειxε προκαλέσει την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου.

Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε αντιγραφή του DVD αλλά δεν υπήρξε παραβίαση του νόμου προσωπικών δεδομένων, αφού το περιεχόμενο του DVD δεν συνιστά αρχείο κατά το γράμμα του νόμου. "Τα προσωπικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένο σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό αποθηκευτικό μέσο, δεν αποτελούν αρχείο όταν δεν είναι ομαδοποιημένα και ταξινομημένα με συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες σαφώς οριοθετημένες και προσδιορισμένες", ανέφερε το σκεπτικό της απόφασης.

Αθώα κρίθηκε η Εύη Τσέκου και για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης, αφού δεν προέκυψε περιουσιακή ζημία ούτε του δημόσιου ούτε του μηνυτή Χρήστου Ζαχόπουλου.

Για δικαίωση έστω και μετά από τόσα χρόνια μίλησε η Εύη Τζέκου, η οποία μετά την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασε σε λυγμούς. «Είμαι πολύ χαρούμενη κι έχω κάνει ήδη νέο ξεκίνημα στη ζωή μου» δήλωσε.

Για σκευωρία έξι ετών που κατέρρευσε με την αθώωσή του έκανε λόγο ο συνήγορος του Θέμου Αναστασιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. "Για την υπόθεση αυτή ήδη ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων, άρα η κρίση του για το σημερινό δικαστήριο ήταν δεσμευτική.", πρόσθεσε.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Μακρυγιάννη, Γιάννης Μαντζουράνης, δήλωσε: «Μετά από μια μεγάλη αποδεικτική διαδικασία, μια υπόθεση που ξεκίνησε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος ως κακούργημα κατέληξε σε πανηγυρική αθώωση όλων των κατηγορουμένων. Στη Γερμανία θα ελέγχονταν οι εισαγγελείς και ανακριτές που κακουργηματοποίησαν αυτή την υπόθεση. Η χρονική απόσταση από τα γεγονότα και η ψυχραιμία είναι πάντα προς όφελος της Δικαιοσύνης»

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ.Νικολουτσόπουλου κατέθεσε στο δικαστήριο αίτημα αποζημίωσης, το οποίο απορρίφθηκε για δικονομικούς λόγους.

Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός