Απελευθέρωση ελληνικού τάνκερ που κρατούσαν σομαλοί πειρατές επί 10 μήνες

Στην απελευθέρωση ενός πετρελαιαγωγού πλοίου ελληνικών συμφερόντων, μαζί με το 26μελές πλήρωμά του, προχώρησαν την Δευτέρα Σομαλοί πειρατές, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου, Dynacom Tankers Management.

Το πλοίο είχε έλληνα καπετάνιο και μηχανικό, και πλήρωμα Φιλιππινέζους, Ινδούς και ένα Ρουμάνο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ναυτικοί.

Το σκάφος, ονόματι «MT Smyrni» είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των πειρατών τον Μάιο του 2012, ενώ έπλεε στα ανοιχτά του Ομάν. Μετέφερε ως φορτίο ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων κάνουν λόγο για την καταβολή λύτρων από την εταιρεία στους πειρατές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την Dynacom Tankers. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, οι απαγωγείς κλέβουν μέρος του εμπορεύματος.

Στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης, επεσήμανε ότι παρωθείται νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία και πιστοποίηση ελληνικών εταιρειών παροχής ασφάλειας, από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ