Υπόθεση Παπαγεωργόπουλου: Ισόβια χωρίς ελαφρυντικά – Οι επόμενες κινήσεις του Δήμου Θεσ/νικης

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του ποσού των 17.962.000 ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στον πρώην γενικό γραμματέα του Δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ενώ ισόβια και επιπλέον 9 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη.

Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση, και δήλωσε βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις και έκανε λόγο για πολιτική δίκη «με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών».

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους».

«Είναι πλέον ευθύνη μας, να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Αναλυτικά η δήλωση Μπουτάρη: «Η απόφαση του δικαστηρίου αποδίδει ευθύνες για μια υπόθεση που απασχόλησε την πόλη μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει την διαφθορά.  Είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα.  Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».  

«Με την απόφαση αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να απαιτήσουμε τα χρήματα», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, σημειώνοντας ότι «στοχεύουμε να βρούμε που υπάρχουν χρήματα για να επιστραφούν».

Στο μεταξύ, η ΝΔ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του κ. Παπαγεωργοπουλου, κατά πάγια τακτική, μέχρι να τελεσιδικησει η υπόθεση.
 Παράλληλα αναφερόμενο το κόμμα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που ασκούσε κριτική στον Αντώνη Σαμαρά καθώς στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «έντιμο» τον κ. Παπαγεωργοπουλο, επισημαίνει οτι είναι προκλητικό να προσάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ μομφές για δηλώσεις που έγιναν πολύ καιρό πριν εκδικαστεί η υπόθεση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η σύζυγος του κ. Παπαγεωργοπουλου, Ελένη, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του συζύγου της στην υπόθεση, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη την έρευνα που εντόπισε 1 εκατομμύριο ευρω στο λογαριασμό του πρώην δημάρχου. Επισήμανε οτι τα χρήματα ήταν απόλυτα νόμιμα.
Πηγή: skai.gr