Υπερψηφίστηκε κατ' άρθρο το ν/σ για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών

Υπερψηφίστηκε κατ' άρθρο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις. Προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις για διάφορα ζητήματα: 

-Ναρκωτικά: η λογική του νόμου μετατοπίζεται από την καταστολή στην πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη. Προβλέπονται βαρύτερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών και ελαφρύτερες για χρήστες και μικρο-διακινητές.

-Εργατικά θέματα: όταν ακυρώνεται μία απόλυση πλέον υποχρεώνεται ο εργοδότης στην επαναπρόσληψή του , ακόμα και αν η δικαστική απόφαση εκδίδεται με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. Μέχρι τώρα προβλεπόταν μόνο αποζημίωση.

-Διάταξη που αυστηροποιεί τα εγκλήματα με ρατσιστικό δόλο.

-Διάταξη που αυστηροποιεί την τέλεση εγκλημάτων με βαρύ οπλισμό (πχ καλάζνικοφ)

Επίσης ψηφίστηκαν διατάξεις για δικονομικά ζητήματα, για τον εισαγγελέα διαφθοράς, διατάξεις που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για επίορκους δημόσιους υπαλλήλους που χρηματίζονται και ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων αυτών, προτίμηση εκδίκασης υποθέσεων μεγάλου φορολογικού αντικειμένου, δημιουργία ποινικών τμημάτων σε Αθήνα Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, καταψηφίστηκαν τα άρθρα που έδινε στα ελληνικά πολιτικά δικαστήρια τη δυνατότητα αναψηλάφησης υποθέσεων μετά από προσφυγή και δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόκειται για τα άρθρα 62 και 83, που καταψήφισαν ΝΔ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ενώ ψήφισαν θετικά ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το επίμαχο άρθρο ο Υπουργός είχε προχωρήσει σε αναδιατύπωση προσθέτοντας ότι η αναψηλάφηση δεν θα επιτρέπεται για υποθέσεις για τις οποίες συντρέχουν λόγοι που ανάγονται στην εθνική ή δημόσια ασφάλεια ή δημόσια τάξη ή υπάγονται στην εκουσία διαδικασία, όπως υποθέσεις έγκρισης καταστατικού οργανώσεων.



Πηγή: skai.gr