Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 18 - 24 Φεβρουαρίου.

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου

Στο Μαξίμου οι εταίροι
Σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα. Επί τάπητος αναμένεται τεθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας (27% τον Νοέμβριο), η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς θα καταφθάσουν Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να εξετάσουν τις κυβερνητικές προσδοκίες από την επίσημη επίσκεψη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας την Τρίτη.

Στη… Βουλή οι αγρότες
Επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, θα έχουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας. Τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων αναμένεται να καθορίσουν την περαιτέρω στάση που θα τηρήσουν οι κινητοποιημένοι αγρότες, καθώς αμετακίνητα παραμένουν για την ώρα 33 μπλόκα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Ε.Ε. «εναντίον» της Βορείου Κορέας
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών του 27μελούς μπλοκ αναμένεται να εγκρίνουν μία νέα σειρά εμπορικών κυρώσεων σε βάρος της Βορείου Κορέας, μία εβδομάδα αφότου η Πιόνγκ Γιάνγκ προχώρησε στην τρίτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της.

Χρήμα και Υγεία… πάνε μαζί
Ξεκινούν οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης μεταξύ της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, με στόχο την προώθηση ενός συστήματος φαρμακοϊατρικής κάλυψης για όλους. Το «παρών» θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας 16 κρατών.

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου

Στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ
Επίσημη επίσκεψη - αστραπή, διάρκειας μόλις έξι ωρών, πραγματοποιεί στη χώρα μας ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος πρόεδρος αναμένεται να υποβάλει προτάσεις συνεργασίας στον Αντώνη Σαμαρά, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η εμπιστοσύνη των γάλλων επενδυτών.

Κατατρεγμένοι του κόσμου ενωθείτε
Στη Γενεύη μεταβαίνουν εκατοντάδες διωκόμενοι αντιφρονούντες και πρώην πολιτικοί κρατούμενοι από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να παραστούν στην πέμπτη Σύνοδο της Γενεύης για Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δημοκρατία.

Αγώνες πολλών «αστέρων»
Στο ρυθμό της στρογγυλής θεάς πάλλεται η καρδιά της Ευρώπης, καθώς οι κορυφαίες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου συγκρούονται στην αρένα του Champions League. Η αναμέτρηση που τραβάει τα βλέμματα την Τρίτη γίνεται στο Λονδίνο, όπου η Άρσεναλ αντιμετωπίζει τη Μπάγιερν Μονάχου.

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα
24ωρη γενική απεργία και απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα είναι τα πλοία καθώς η ΠΝΟ θα συμμετάσχει στην απεργία.

Η κοινωνία στο βλέμμα της Κομισιόν

Ένα Πακέτο Κοινωνικής Επένδυσης για την Ανάπτυξη και τη Συνοχή παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν του κοινωνικούς προϋπολογισμούς τους πιο αποτελεσματικά, εστιάζοντας σε μηχανισμούς πρόληψης, που θα αποφέρουν μακροπρόθεσμα κέρδη, παρά σε μέτρα αντιμετώπισης προβλημάτων.

Sony PlayStation… 4;;;
Τα αποκαλυπτήρια της κονσόλας PlayStation 4 αναμένεται να πραγματοποιήσει ο δοκιμαζόμενος ιαπωνικός κολοσσός Sony, στρέφοντας το βλέμμα του στην ακόρεστη αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως πιθανή διέξοδο από τα οικονομικά προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Εάν οι προσδοκίες επαληθευτούν, η νέα κονσόλα πιθανότατα θα είναι διαθέσιμη στην αγορά στα τέλη του 2013, περίπου επτά χρόνια μετά την άφιξη του PlayStation 3.

Η φημολογία ότι η Sony θα αποκαλύψει το PS4 ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η εταιρεία διεμήνυσε πως θα οργανώσει μία «Συνάντηση PlayStation» στην Νέα Υόρκη στις 20 Φεβρουαρίου.

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου

Η Ευρώπη χαράσσει τη νομισματική πολιτική της μετά το G20
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, κατά την οποία θα εξετασθεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων που τηρεί η Ευρωτράπεζα.

Η σύσκεψη της ηγεσίας της ΕΚΤ έρχεται στον απόηχο της διάσκεψης του G20 στη Μόσχα, κατά τη οποία οι 20 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη συμφώνησαν να αποφύγουν ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις, εν μέσω φόβων για νομισματικό πόλεμο.

Στο «στόχαστρο» του Συμβουλίου Ασφαλείας η Β. Κορέα
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις νέες κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν κατά της Βορείου Κορέας, αφότου, την προηγούμενη εβδομάδα, η Πιόνγκ Γιάνγκ προέβη στην τρίτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της. Πέραν του «πυρηνικού» ζητήματος, το Συμβούλιο θα εξετάσει την συνεχιζόμενη διένεξη μεταξύ Σουδάν και Νοτίου Σουδάν στην Αφρική.

NATO
Υπό την ηγεσία του Άντερς Φο Ράσμουσεν, γενικού γραμματέα του NATO, συνεδριάζει το Συμβούλιο υπουργών Άμυνας του NATO.

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου

Η οικονομία της Ε.Ε. στο προσκήνιο
Τη χειμερινή πρόβλεψή της για τις οικονομικές εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διετία 2013-14 δίνει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έκθεση της Κομισιόν εστιάζει σε μία πληθώρα μακροοικονομικών ζητημάτων, όπως το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός, η ανεργία, το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η μελέτη θα παρουσιαστεί από τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Μία… επίσκεψη στο διάστημα
Την πρώτη της ανοιχτή, ζωντανή σύνδεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φιλοξενεί, μέσω Google+, η NASA, επιτρέποντας «followers» της υπηρεσίας να συνδεθούν με αστροναύτες που ζουν και εργάζονται στην… τροχιά της Γης.

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου

Η Κύπρος αποφασίζει με το βλέμμα στο Eurogroup
Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, με τον κεντροδεξιό επικεφαλής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη, να αντιμετωπίζει τον αριστερό υποψήφιο Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Κρίσιμο και αναπάντητο ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο τρίτος υποψήφιος του πρώτου γύρου, Γιώργος Λιλλήκας της ΕΔΕΚ.

Προεξάρχον ζήτημα της προεκλογικής περιόδου ήταν η υπαγωγή της Λευκωσίας σε καθεστώς μνημονίου, τη στιγμή ωστόσο που το Eurogroup εμφανίζεται διστακτικό απέναντι στην Κύπρο, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις σχετικά με διάσωση της μεγαλονήσου για τον Μάρτιο.

Η Ιταλία στις κάλπες
Εκλογές και στην Ιταλία, με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να βρίσκεται πλέον στα περιθώρια του στατιστικού λάθους πίσω από τον κεντροαριστερό υποψήφιο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, τη στιγμή που ο απερχόμενος τεχνοκράτης Μάριο Μόντι προσπαθεί να διασφαλίσει τη διατήρηση των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που δρομολόγησε.

Ο κ. Μπερλουσκόνι έχει προβεί σε μία σειρά υποσχέσεων για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που επεβλήθησαν επί πρωθυπουργίας Μόντι, με την Ευρώπη να παρακολουθεί ανήσυχα τις εξελίξεις στην τρίτη μεγαλύτερη, και πλέον υπερχρεωμένη, οικονομία της ευρωζώνης.

And the Oscar goes to...

Ώρα για λίγη «λάμψη» με την 85η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Χόλυγουντ. Πρώτο «ρόλο» φαίνεται να έχει η ταινία Λίνκολν του Στίβεν Σπίλμπεργκ με 12 υποψηφιότητες, ακολουθούμενη από τη Ζωή του Πι με 11 και τους Άθλιους με 8. Ισχυρές «περγαμηνές» έχει ωστόσο και η ταινία Argo με 5 υποψηφιότητες.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης