Όγδοη μέρα χωρίς Μετρό – Στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ, Τραμ, ΕΘΕΛ - Στο Μαξίμου ο Χατζηδάκης

Συνεχίζεται και σήμερα η ταλαιπωρία των κατοίκων της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στο Μετρό κήρυξαν νέα 24ωρη απεργία -για 8η συνεχή ημέρα- με αίτημα την έναρξη διαλόγου για τη σύναψη επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στάση εργασίας 12 το πρωί με 4 το απόγευμα αποφάσισαν τα σωματεία σε Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, λόγω γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Κανονικά θα κινηθούν τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις επαφές του στις Βρυξέλλες και τρέχοντα θέματα του υπουργείου, αλλά στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των απεργιών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε άτυπο διοικητικό συμβούλιο οι απεργοί του μετρό αποφάσισαν ότι δέχονται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους, αρκεί να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα διατηρηθεί η συλλογική σύμβαση εργασίας που λήγει στις 30 Απριλίου, θα ισχύσει η μετενέργεια και στο διάστημα αυτό θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο προς τους απεργούς στο μέτρο, ζητώντας τον τερματισμό των κινητοποιήσεων.

Διαφορετικά εξετάζει δυο εναλλακτικές λύσεις, αυτή την απόλυσης των πρωτεργατών της κινητοποίησης και η δεύτερη η επιστράτευση των απεργών. Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέφρασε και σήμερα μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».

«Δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι τους φέρνουν σε αντίθεση με την κοινωνία», σχολίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους απεργούς να βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία του κόσμου.

Λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα τον θεσμό της συλλογικής σύμβασης ζητεί η ΔΗΜΑΡ.

«Η κυβέρνηση επιλέγει τον ολισθηρό δρόμο της πολιτικής επιστράτευσης», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για ωμές απειλές της κυβέρνησης κατά του αγώνα των εργαζομένων, κάνει λόγο το ΚΚΕ.

«Εμείς λέμε ναι στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά με εξειδίκευση» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Απόστολος Ραφτόπουλος, πρόεδρος των τεχνικών ΟΑΣΑ-ΟΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι σε σύγκριση με τον μισθό του 2009 έχουν υποστεί ακόμα και 70% μείωση αποδοχών.

Αναφερόμενος σο μέλλον των κινητοποιήσεων, είπε ότι «αν μας οδηγήσει η κυβέρνηση στα άκρα και δεν κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων του Μετρό) Σπύρος Ρεβύθης ανακοίνωσε τα εξής: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Ο αγώνας μας δεν υποκινείται από κανέναν και μόνο σκοπό έχει την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως που εργάζεται. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των ΣΣΕ. Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

Στο μεταξύ, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να εχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα  για τους απεργούς του Μετρό που φέρονται να δήλωναν άδεια, ρεπό ή ασθένεια τις ημέρες των κινητοποιήσεων.
Πηγή: skai.gr