Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για ρατσιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα - Απάντηση ΥΠΕΞ

Ανακοίνωση εξέδωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων πολιτειών στη χώρα μας μέσω της οποίας προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ότι μπορεί να πέσουν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρατηρείται «αύξηση των απρόκλητων παρενοχλήσεων και των βίαιων επιθέσεων εναντίον προσώπων που, λόγω της όψη τους, εκλαμβάνονται ως αλλοδαποί μετανάστες».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι αμερικανοί πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι έχουν καταγωγή από Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική ή Μέση Ανατολή.

Η πρεσβεία καλεί τους αμερικανούς πολίτες να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά στην πρεσβεία των ΗΠΑ ή στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

«Οι πολίτες ΗΠΑ πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατέψουν την προσωπική τους ασφάλεια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για την Ελλάδα, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής:

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει μια χώρα ασφαλής. Ένα κράτος δικαίου, στο οποίο κάθε πολίτης ή επισκέπτης απολαμβάνει της προστασίας του νόμου. Τα μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν σημειωθεί είναι ξένα προς τους Έλληνες, προς τον πολιτισμό μας και τη μακραίωνη παράδοση της ελληνικής φιλοξενίας.

Η Πολιτεία και συγκεκριμένα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής σε αυτά τα φαινόμενα και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων συμπεριφορών, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα.»
Πηγή: skai.gr