Βρετανικά ΜΜΕ: «Νίκη για την ελευθερία του Τύπου» η αθώωση Βαξεβάνη

Η ετυμηγορία που βρήκε αθώο τον Κώστα Βαξεβάνη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

Το BBC σχολιάζει ότι η απόφαση φέρνει σε αμήχανη θέση την κυβέρνηση, η οποία ακόμα υστερεί στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Από την άλλη πλευρά, οι Financial Times εκτιμούν ότι η δικαστική απόφαση προκαλεί ανακούφιση στην κυβέρνηση που κατηγορείται από αριστερά κόμματα και κοινωνικές ομάδες για δίωξη της ελευθεροτυπίας.

Η οικονομική εφημερίδα εξάλλου κάνει λόγο για «καταιγίδα που δυναμώνει» γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, με αφορμή την παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή. Επικαλούμενο νομικούς ειδικούς το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκληματική αμέλεια εάν η Βουλή τους παραπέμψει σε δίκη.

Η Guardian σχολιάζει πως ο Κώστας Βαξεβάνης έχει αναδειχθεί σε σταυροφόρο και υπερασπιστή της αλήθειας σε ένα περιβάλλον ηλεκτρισμένο λόγω κακοδιαχείρισης και ψευδολογίας. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Τζιμ Μπουμέλα που βρέθηκε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης δηλώνει στην εφημερίδα ότι συνήθως ταξίδια για τέτοιους σκοπούς πραγματοποιεί προς χώρες όπως η Ουγκάντα.

Την ίδια στιγμή, οι Times τονίζουν ότι η κατηγορούσα αρχή δεν παρουσίασε μάρτυρες, ενώ η Independent φιλοξενεί δήλωση του δημοσιογράφου που συγχαίρει τη δικαστή που «ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στο πολιτικό σύστημα». Στην εφημερίδα μιλά επίσης μια 70χρονη το όνομα της οποίας βρίσκεται στη φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να εμπλέκεται σε φοροδιαφυγή όπως διευκρινίζει, η οποία λέει ότι ως δημοσιογράφος ο κ. Βαξεβάνης απλώς έκανε τη δουλειά του.

Η Daily Mail χαρακτηρίζει την απόφαση «νίκη για την ελευθερία του Τύπου», ενώ το Economist υπενθυμίζει ότι πρόσφατη έρευνα υπολόγισε πως έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους μένουν ανείσπρακτα κάθε χρόνο από τις ελληνικές αρχές.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο