The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Ορισμένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 29 Οκτωβρίου - 4 Νοεμβρίου.

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου

Επιμήκυνση της… αγωνίας, με φόντο τα εργασιακά
Συνεδρίαση του EuroWorking Group (ομάδα εργασίας του Eurogroup), κατά την οποία αναμένεται να εξετασθεί προπαρασκευαστικά το ενδεχόμενο διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την Τετάρτη. Άγνωστη παραμένει η στάση της ομάδας εργασίας δεδομένων των αποκλίσεων που παραμένουν μεταξύ Αθήνας και τρόικα για τα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Qvo Vadis Βαλκάνια;
Επίσκεψη στα Βαλκάνια και την Αλγερία πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον. Στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Βαλκανική χερσόνησο, η κ. Κλίντον θα επισκεφτεί τη Βοσνία, την Αλβανία και την Κροατία, ενώ θέμα των επαφών της θα είναι η πορεία ένταξης των πρώην γιουγκοσλαβικών κρατών στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεγαλώνει η οικογένεια του 8
Τρεις ημέρες μετά το λανσάρισμα του νέου λειτουργικού της συστήματος, των Windows 8, η Microsoft παρουσιάζει τo Windows Phone 8, το νέο «έξυπνο τηλέφωνο» του τεχνολογικού κολοσσού.

Next Nexus;
Η Google αναμένεται να ανακοινώσει τη μεγαλύτερη έκδοση της ταμπλέτας Nexus 7.

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου

Σε Βερολίνο και Παρίσι τα φώτα της οικονομίας
Συνάντηση με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Παρόντες στη συνάντηση θα είναι και οι επικεφαλής του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων θα είναι η παγκόσμια οικονομία και το έργο του κάθε οργανισμού. Οι ίδιοι αξιωματούχοι θα συναντήσουν τη Δευτέρα τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι.

Η Ρωσία θυμάται
Ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια θύματα των εκκαθαρίσεων που έγιναν στη Σοβιετική Ένωση υπό τον Ιωσήφ Στάλιν. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι ο στρατιωτικός εκπαιδευτικός χώρος στο Μπούτοβο, στα περίχωρα της Μόσχας, όπου περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους τη δεκαετία του 1930.

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου

Επί τάπητος η επιμήκυνση
Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με κεντρικό ζήτημα το αίτημα της Ελλάδας για διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανεργία και ευρωζώνη
Ανακοινώνεται η ανεργία στην Ευρωζώνη για το Σεπτέμβριο του 2012. Τον Αύγουστο η ανεργία στη νομισματική ένωση ανήλθε στο 11,4%.

Ο «φόβος» επιστρέφει
Τα πνεύματα των νεκρών επιστρέφουν στον κόσμο των ζωντανών για να… βοηθήσουν τα μασκαρεμένα παιδιά να πάρουν γλυκά και σοκολάτες από τους μεγάλους. Είναι το Χαλοουίν (Halloween).

Η Τουρκία στη Γερμανία
Επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο ηγετών θα βρεθούν οι εξελίξεις στη Συρία.

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου

Το Πεκίνο σείεται
Συνεδρίαση της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, λίγες ημέρες πριν την έναρξη εργασιών του Εθνικού Συνεδρίου του ΚΚΚ. Το Συνέδριο αναμένεται να αναδείξει τη νέα γενεά ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς επτά από τα εννέα μέλη του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου θα παραιτηθούν, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα, Χου Χιντάο, που θα αντικατασταθεί από τον Ξι Γινπίνγκ. Ο Ξι πιθανότατα θα διαδεχθεί τον Χου και στην προεδρία της χώρας το Μάρτιο του 2013.

Επιστροφή στη στρογγυλή θεά
Στη μάχη της Ευρωλίγκα (Euroleague) ρίχνεται ο Παναθηναϊκός, ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη όπου αντιμετωπίζει την Fenerbahce Ulker.

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου


Ευρωπαϊκός παλμός και στο ΣΕΦ
Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος υποδέχεται στο ΣΕΦ την κροατική Cedevita Zagreb για την τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων της Ευρωλίγκα.

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου

G20
Διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G20 στο Μεξικό.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης