Έρευνα: Πληθώρα εικονικών εξαγωγών καυσίμων στην Ελλάδα

Πληθώρα εικονικών εξαγωγών καυσίμων καταγράφει μελέτη για το λαθρεμπόριο καυσίμων στη χώρα μας που παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ, οι πρατηριούχοι έμποροι καυσίμων και ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας.

Στην έρευνα διαπιστώνονται ότι αφορολόγητα φορτία καυσίμων διοχετεύονται στην ελληνική αγορά με το κύκλωμα να καρπούται τεράστια ποσά απο τους φόρους.

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κίνησης και θέρμανσης θα έχουμε έξαρση του λαθρεμπορίου απο τη θάλασσα, έκρουσε σε συνέντευξη ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χαρης Θεοχάρης.

Χρηματίζονται πολιτικοί και γραφειοκράτες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λαθρέμπορων , δήλωσε ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας.

Στο κύκλωμα συμμετέχουν και τελωνειακοί υπάλληλοι, δηλώνουν οι πρατηριούχοι.

Όσο αφορά την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης εισροών και εκροών της πορείας των καυσίμων απο τα πρατήρια η διυπουργική επιρροή μόλις χθες ολοκλήρωσε το πόρισμα της για τις προδιαγραφές ενώ ευελπιστούν ότι θα εγκατασταθεί στα πρατήρια στις αρχές Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι οι πρατηριούχοι αντιδρούν στην εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια με βασικό επιχείρημα ότι δεν ελέγχονται τα διυλιστήρια και εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών και οι μεταφορείς.

Να σημειωθεί ότι για να συνδεθεί αυτό το σύστημα On line και να υπάρχει άμεσος έλεγχος απο το υπουργείο χρειάζονται μόλις 300 χιλιάδες ευρώ.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης