Προωθούνται νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την τρόικα για νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις σειρά ζητημάτων βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η συμφωνία αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση στο αίτημα της τρόικας για μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης αντιπροτείνει τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή του 50% της αποζημίωσης από 1 έως 6 μήνες που ισχύει σήμερα σε 1 έως 4 μήνες ανάλογα τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Χρόνος προειδοποίησης απόλυσης για μείωση αποζημίωσης κατά 50%















Τι ισχύει σήμεραΠρόταση κυβέρνησης:
 

                                    

 

1 έτος εργασίας                 1 μήνας                               1 μήνας

 

2-4 έτη εργασίας                2 μήνες                               1 μήνας

 

5- 9 έτη εργασίας               3 μήνες                              1,5  μήνας

 

10-14 έτη εργασίας             4 μήνες                              2 μήνες

 

15 – 19 έτη εργασίας          5 μήνες                              3 μήνες

 

20 +  έτη εργασίας              6 μήνες                              4 μήνες



Από την πλευρά της κυβέρνησης αρνούνται την αύξηση του αριθμού των ημερών εργασίας στις έξι εβδομαδιαίως από πέντε που ισχύουν σήμερα καθώς και την κατάργηση των υφιστάμενων απαιτήσεων για την υποβολή των προγραμμάτων εργασίας, την κοινοποίηση και / ή προέγκριση από τις επιθεωρήσεις εργασίας των υπερωριών , της αντισταθμιστικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και της εκ περιτροπής εργασίας. Λόγω της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στις εργασιακές σχέσεις η ενημέρωση του ΣΕΠΕ θα παραμείνει αλλά θα απλοποιηθεί η διαδικασία.

Στη συζήτηση βρίσκονται και μια σειρά άλλων θεμάτων που περιλαμβάνονται στο περίφημο email που είχε σταλεί προς το υπουργείο Εργασίας αλλά και τέθηκαν στη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον αρμόδιο υπουργό.

Η κυβέρνηση κάνει αποδεκτό το αίτημα για ορισμού της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι είναι κάτι που δεν επηρεάζει τις εργασιακές συνθήκες αλλά και περιλαμβάνεται σε σχετική κοινοτική οδηγία.

Τέλος, όσον αφορά την αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης γίνεται εν μέρει αποδεκτό. Σήμερα το ωράριο ενός εργαζόμενου ξεκινά την ώρα που μια επιχείρηση ξεκινά τη λειτουργία της. Αν για παράδειγμα ένα κατάστημα ανοίγει τις πόρτες στις 8 το πρωί την ίδια ώρα ξεκινά και η βάρδια των εργαζομένων. Η αλλαγή με την οποία συμφωνεί η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα η βάρδια να ξεκινά μια ώρα νωρίτερα αλλά χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση σε κάποιο άλλο εργασιακό δικαίωμα όπως το 8ωρο.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης