Κλείσιμο

ΟΗΕ κατά της Χ.Α για τις εφόδους - εξώδικο στον αρχηγό της ΕΛΑΣ από το κόμμα

Ανησυχία για τις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά των μεταναστών στην Ελλάδα εκφράζει η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

Η Νάβι Πιλάι σημείωσε ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις είναι μέρος μιας ευρείας τάσης σε όλο τον κόσμο που συνδέεται με την οικονομική κρίση.

«Αναγνωρίζω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, όμως υπογραμμίζω ότι οι μετανάστες, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, έχουν το δικαίωμα να προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους» τόνισε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος του ΟΗΕ σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την Ν. Πιλάι, τις τελευταίες εβδομάδες, μετανάστες γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων στην Ελλάδα, ωστόσο παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες όπως η Σουηδία, το Ισραήλ και η Νότια Αφρική. Η αστυνομία συχνά δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει αυτά τα εγκλήματα πρόσθεσε.

Παράλληλα, η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ εξέφρασε και την ανησυχία της για την απόφαση των γαλλικών αρχών να κλείσουν καταυλισμούς Ρομά στη Γαλλία.

Νέα επίθεση σε μετανάστες στην Καλαμάτα

Στο μεταξύ, μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν την περασμένη Τετάρτη εναντίον μεταναστών που βρίσκονταν σε σηματοδότες στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με την eleftheriaonline.gr, πάνω από 10 άτομα που ήρθαν κατά πάσα πιθανότητα από την Αθήνα, επιτέθηκαν, έδειραν άγρια και έδιωξαν τους αλλοδαπούς. Ερωτηθείς σχετικά, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας απάντησε ότι δεν είναι σε γνώση του καταγγελία για επίθεση εις βάρος μεταναστών.

Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα ξεκινούν μεγάλα πανηγύρια στη Μεσσηνία, ενώ την ερχόμενη Κυριακή αναμένονται στο Μελιγαλά πολλοί χρυσαυγίτες από άλλους νομούς, προκειμένου να μετάσχουν στις εκδηλώσεις για την Πηγάδα.

Την έφοδο επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας: «Τα φανάρια της Καλαμάτας είναι πλέον ελεύθερα από τους λαθρομετανάστες που ενοχλούσαν τους περαστικούς, με την επιμονή τους να καθαρίσουν τα τζάμια εκβιαστικά τις περισσότερες φορές, βρίζοντας αυτούς που δεν τους έλεγαν ναι (κυρίως γυναίκες)».

Εντωμεταξύ, εξώδικο προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Παπαγιαννόπουλο απέστειλε η Χρυσή Αυγή, με το οποίο ζητά να σταματήσει η αυξημένη παρουσία της αστυνομίας και οι έλεγχοι κοντά στην περιοχή των γραφείων του κόμματος.

Σκληρή κριτική στην Χρυσή Αυγή

Σκληρή κριτική στη Χρυσή Αυγή άσκησαν μέσω του ΣΚΑΪ και δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την Φωτεινή Πιπιλή να χαρακτηρίζει «δεδομένη» τη γενική κατακραυγή για τις ενέργειες του ακροδεξιού κόμματος και να ζητά την άρση ασυλίας των βουλευτών του σε περίπτωση που προκύψουν ευθύνες από τη δικαστική διερεύνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σχολίασε πως οι ενέργειες της Χρυσής Αυγής είναι «παντελώς απαράδεκτες» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το γεγονός ότι δεν έγιναν συλλήψεις.
Πηγή: skai.gr