ΕΛΛΑΔΑ


Ανατροπές «κρύβει» η φετινή ανακοίνωση των βάσεων

Λόγω κρίσης οι υποψήφιοι επιθυμούν πλέον να σπουδάσουν σε σχολή κοντά στο σπίτι τους|Ανακοινώνονται στις 10 το πρωί οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης έχουν επηρεάσει έντονα τις επιλογές των υποψηφίων. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται από τα μηχανογραφικά, υπήρξε αποστροφή των υποψηφίων για σχολές που έχουν κύρια επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα.

 
 
Μεγάλες ανατροπές στο σκηνικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα φέρει η ανακοίνωση, τη Δευτέρα, των βάσεων εισαγωγής για τους περίπου 110.000 φετινούς υποψήφιους που διεκδικούν τις 76.094 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης έχουν επηρεάσει έντονα τις επιλογές των υποψηφίων, οι οποίοι πλέον επιθυμούν να σπουδάσουν σε σχολή κοντά στο σπίτι τους.

Αποτέλεσμα είναι να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ των σχολών των κεντρικών και των περιφερειακών ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την «Κ», οι σχολές διακρίνονται σε περιζήτητε ή μη όχι μόνο λόγο του αντικειμένου τους, αλλά και φέτος – περισσότερο από ποτέ – λόγω της έδρας τους (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα).

Και αυτό γιατί πολλοί υποψήφιοι δεν εξάντλησαν τον ανώτατο αριθμό σχολών που μπορούσαν να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο, αλλά προτίμησαν μόνο σχολές «εντός έδρας», ακόμα και εάν το αντικείμενό τους δεν ήταν της πρώτης προτίμησής τους.

Έτσι, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις και να δούμε βάσεις σχολών κεντρικών ΑΕΙ για τις οποίες, ενώ η αρχική εκτίμηση – λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων – ήταν πτωτική, τελικά το πρόσημο να γίνει θετικό λόγω του διαγκωνισμού των λιγοστών αρίστων για τις περιζήτητες θέσεις.

Επίσης, θα υπάρξουν περιπτώσεις περιφερειακών σχολών των οποίων η βάση θα πιεστεί ανοδικά επειδή υποψήφιοι της περιοχής θα «θυσιάσουν» το όνειρο να σπουδάσουν σε σχολή της αρεσκείας τους με έδρα σε άλλη περιφερειακή πόλη.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο φαινόμενο που καταγράφηκε έντονα στα μηχανογραφικά δελτία, είναι η αποστροφή των υποψηφίων όσων αφορά σχολές που έχουν κύρια επαγγελματική διέξοδο στον δημόσιο τομέα.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη εξαετία η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό διότι υπήρξαν χρονιές που οι διορισμοί δασκάλων και νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση ξεπέρασαν και τις 5.000, ενώ φέτος είναι μόλις 40, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Στον αντίποδα, δε θα αποφευχθούν φαινόμενα εισαγωγής υποψηφίων με μέσο όρο 3 και 4 σε ΤΕΙ της περιφέρειας με αντικείμενο σπουδών χαμηλής ζήτησης.



 
Αθώοι τα μέλη της ΠΕΝΕΝ – Κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών
Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι «η διάτρητη και κατασκευασμένη κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών κα…
19.06.2013, 19:20
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στον ΣΚΑΪ: Ακραία ενέργεια το κλείσιμο της ΕΡΤ
Για πρωτοφανή και ακραία ενέργεια της κυβέρνησης έκανε λόγο σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο επιφανής αμερικανός …
19.06.2013, 18:37
Ισόβια σε μάνα και γιο που δολοφόνησαν τον σύζυγο και πατέρα τους
O 26χρονος υιός ήταν αυτός που σκότωσε τον πατέρα του, ενώ η 52χρονη μητέρα του κρίθηκε ένοχη για ηθική αυτουρ…
19.06.2013, 18:26
Μίζες σε «αρμόδιους» στο μετρό Αθήνας(;)
Μέσω φορολογικών παραδείσων δόθηκαν οι «μίζες» των γερμανικών σιδηροδρόμων προς τους «αρμοδίους» για την επέκτ…
19.06.2013, 16:40
Θεσσαλονίκη: Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών
Πρόκειται για δομή που υλοποιείται από το υπουργείο εσωτερικών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 700.000 ευρώ…
19.06.2013, 16:27
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ
Στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από 8 μηνών έως και 4,5 ετών (…
19.06.2013, 16:23
Λάρισα: Εξάρθρωση διεθνούς πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης
Σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη κ…
19.06.2013, 15:10
Στουρνάρα και Κεδίκογλου μηνύουν τα σωματεία του Τύπου
Στη μήνυση τους αναφέρουν πως οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν πράξει τίποτα για να εφαρμοστεί η προσωρινή διατα…
19.06.2013, 14:24
Έλληνες: Ο δεύτερος πιο χαρούμενος λαός στην Ευρώπη
Σύμφωνα με την έρευνα, τους λιγότερο χαρούμενους Ευρωπαίους μπορεί να συναντήσει κανείς στη Ρωσία, όπου μόνο τ…
19.06.2013, 14:10
Τα 17 εκατ. τουρίστες στοχεύει για φέτος ο ελληνικός τουρισμός
Πλώρη για 17 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών έχει βάλει ο ελληνικός τουρισμός φέτος, όπως αυτό διαφαίνεται από τ…
19.06.2013, 12:47

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ

ΣΤΗ Λ. ΚΗΦΙΣΟΥ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ, ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.

Μποτιλιάρισμα

ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (καμία μεταβολή)