ΕΛΛΑΔΑ


Economist: Η παραβολή των τετρακινητήριων αεροσκαφών

Σε... παραβολή μετατρέπει το περιοδικό Economist την πρόσφατη πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Α340-300 των Ολυμπιακών Αερογραμμών, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό κράτος έχασε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια λόγων των της επιμονής του να μην πουλήσει τα αεροσκάφη νωρίτερα.

Χρησιμοποιείστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 
 
Στήλη του περιοδικού Economist αναφέρεται στην πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών τύπου Α340-300 των Ολυμπιακών Αερογραμμών στην αμερικανική Apollo Aviation, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να τα είχε πουλήσει σε πολύ υψηλότερη τιμή αν είχε ενεργήσει νωρίτερα.

Σε άρθρο με τίτλο «Η παραβολή των τετρακινητήριων αεροσκαφών», με πληροφορίες που αποδίδονται σε γνώστη της αεροπορικής βιομηχανίας, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το 2007 η αξία κάθε αεροσκάφους είχε εκτιμηθεί από την αμερικανική Avitas σε 45 εκατομμύρια δολάρια. Οι προσφορές εταιρειών να χειριστούν την πώληση απορρίφθηκαν, με την κυβέρνηση να αποφασίζει την ίδρυση ειδικής κρατικά χρηματοδοτούμενης εταιρείας με εκατοντάδες υπαλλήλους και με αντικείμενο την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών.

Το 2010, η μικρή γερμανική αεροπορική εταιρεία Cirrus προσέφερε 23 εκατομμύρια δολάρια για καθένα από τα αεροσκάφη, ωστόσο η ελληνική πλευρά απέρριψε την προσφορά καθώς οι κανονισμοί απαγορεύουν την πώληση κρατικής περιουσίας σε τιμή κάτω του 75% της δηλωμένης αξίας της.

Τότε ζητήθηκε μία νέα εκτίμηση, που προσδιόρισε την αξία των αεροσκαφών που ήδη ήταν καθηλωμένα επί ένα χρόνο σε 18 εκατομμύρια δολάρια έκαστο. Την ίδια στιγμή, η αγορά είχε πλημμυρίσει από το συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών τεσσάρων κινητήρων, που κρίνονταν μάλιστα αντιοικονομικά λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων.

Το 2012, μετά από τρία χρόνια απραξίας και σε χειρότερη κατάσταση, τα αεροσκάφη πωλήθηκαν έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστο στην Apollo, που τα ήθελε για τα ανταλλακτικά και μέταλλα.

Επομένως, καταλήγει ο Economist, ένα περιουσιακό στοιχείο που θα μπορούσε να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία στην Ελλάδα με περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια κατέληξε να πωληθεί για μόλις 40 εκατομμύρια μετά από τρία χρόνια και δύο πακέτα διάσωσης.

Η Apollo θα χρειαστεί περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια για επισκευές ώστε τα αεροσκάφη να ταξιδέψουν έως το Μαϊάμι χωρίς επιβάτες. «Με τέτοιες τιμές ίσως θα ήταν καλύτερα τα αεροσκάφη να αποσυναρμολογηθούν στην Αθήνα – τουλάχιστον έτσι θα πρόσφεραν λίγη δουλειά σε άνεργους Έλληνες», σχολιάζει ο Economist.
 
Λάρισα: 5χρονο κοριτσάκι έπεσε από τέταρτο όροφο πολυκατοικίας και σώθηκε!
Το τυχερό κοριτσάκι, προσγειώθηκε αρχικά στην πλούσια φυλλωσιά ενός δένδρου, και στην συνέχεια στην αγκαλιά π…
22.05.2013, 22:43
Αρβανιτόπουλος: Επιδίωξη της κυβέρνησης η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία των νομοθετικών προτάσεων για το Γενικό και Επαγγελ…
22.05.2013, 20:36
Τη Δευτέρα απολογείται ο 17χρονος μητροκτόνος
Νωρίτερα, ο ανήλικος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικο…
22.05.2013, 20:30
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του Χιλιανού που συνελήφθη για βιασμό ανηλίκου
22.05.2013, 20:14
ΕΟΠΥΥ: Πού θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του υποκαταστήματος Γλυφάδας
Ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ μετά την ολική καταστροφή της Υγειονομικής Μονάδας του Οργανισμού στη Γλυφάδα από πυρκαγι…
22.05.2013, 20:02
Βρούτσης: Κοινωνικός Τουρισμός για επιπλέον 100.000 δικαιούχους
Η υλοποίηση του προγράμματος, δαπάνης 10 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από τον Νέο ΟΑΕΔ και η αρχή του θα είν…
22.05.2013, 18:34
Μουσουρούλης: Η ναυτιλιακή συνεργασία Ελλάδας- Κίνας δεν σχετίζεται με θέματα στελέχωσης πλοίων ή απολαβών
Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη, το μνημόνιο αφορά μόνο στη συνεργασία των δύο χωρών στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας…
22.05.2013, 16:40
Τη Δευτέρα η δίκη των 3 διαδηλωτριών που συνελήφθησαν στις Σκουριές
Αίτημα διακοπής της δίκης κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ο γενικός αστυ…
22.05.2013, 15:53
Αθώος ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ για το ακριβό κινητό που δώρισε σε ηθοποιό
Κατηγορείτο για την υπόθεση της δωρεάς κινητού τηλεφώνου στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη, δαπάνη που φέρεται να …
22.05.2013, 15:42
ΓΣΕΕ κατά Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης
Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης κατά ΓΣΕΕ για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά το πρόγραμμα "Επιταγ…
22.05.2013, 14:43

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Κίνηση στην Αθήναmyroute.gr

ΣΥΜΒΑΝ

Frantzi Amvrosiou Kasomouli to Falirou between cross-roads Kallirrois and cross-roads Siggrou Andr. Ave no parking, one right lane blocked