Human Rights Watch: Η Ελλάδα έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας κατά μεταναστών

Αναλυτικά η έκθεση ΕΔΩ

Οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κύμα ξενοφοβικής βίας που αναγκάζει τους μετανάστες φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο, τονίζει η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch, σε έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα.

Η 99 σελίδων έκθεση, που τιτλοφορείται «Μίσος στους δρόμους: Ξενοφοβική βία στην Ελλάδα» καταδεικνύει την αδυναμία της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών. Όπως τονίζει, η αστυνομία δεν έχει ακόμα καταρτίσει κάποια αποτρεπτική πολιτική, ενώ τα θύματα των επιθέσεων αποτρέπονται από το να καταγγέλλουν τις επιθέσεις που δέχονται. Επίσης, αναφέρει ότι κανείς δεν έχει καταδικαστεί.

Χαρακτηριστικά η Τζούνιθ Σάντερλαντ, αξιωμτούχος της οργάνωσης, αναφέρει ότι «άνθρωποι που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες κυκλοφορούν το βράδυ έξω στην Αθήνα, καθώς φοβούνται τις επιθέσεις εναντίον τους». Η ίδια τονίζει ότι «η οικονομική κρίση και η μετανάστευση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αποτυχία της Ελλάδας να ελέγχει τη βία, που σκίζει τον κοινωνικό της ιστό».

Η οργάνωση τονίζει ότι σε μία χώρα που υποφέρει από βαθιά οικονομική κρίση και μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης των θεμάτων της μετανάστευσης και της παροχής ασύλου, συμμορίες ελλήνων επιτίθενται σε μετανάστες σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και αλλού, με μία «τρομακτική συχνότητα».

Η οργάνωση μίλησε 59 ανθρώπους που έπεσαν θύματα βίας, εκ των οποίων τα 51 περιστατικά ήταν σοβαρά, από τον Αύγουστο του 2009 ως τον Μάιο του 2012. Ανάμεσά τους ήταν άνθρωποι που ζητούσαν άσυλο και δύο έγκυες γυναίκες...

Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται βράδυ και συνήθως είναι κοντά σε πλατείες, ενώ οι επιτιθέμενοι δρουν σε ομάδες, φορούν σκούρα ρούχα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Άλλες φορές δεν φέρουν οπλισμό, ενώ άλλες φορές χρησιμοποιούν ξύλα ή σπασμένα μπουκάλια. Ορισμένες φορές μάλιστα, ληστεύουν τα θύματά τους.

Η Human Rights Watch ζητά από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να λάβει άμεσα μέτρα για να καταπολεμήσει την ξενοφοβική βία.

Μεταξύ άλλων ζητά να υπάρξει δημόσια καταδίκη της βίας και να γίνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει ανοχή, να ορίσει αρκετό αριθμό αστυνομικών ειδικά στις περιοχές που παρουσιάζουν πρόβλημα και να βελτιώσει την διερεύνηση και απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα βίας.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου