Γ. Παναγόπουλος: Ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει

Την άποψη ότι ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι η ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να συνάψει μία νέα συμφωνία για τα εργασιακά με τους εργοδοτικούς εταίρους και το κράτος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια διαβεβαίωση πως αυτή θα γίνει σεβαστή.

«Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει ο κοινωνικός διάλογος, δεν υπάρχει σεβασμός»,σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος. «Είμαστε έτοιμοι μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση να συνάψουμε μια συμφωνία, αλλά κανένας μέχρι στιγμής δεν μας διαβεβαιώνει ότι θα γίνει σεβαστή».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «αρχίζει να υπάρχει κατανόηση της Ευρωπαϊκής διάστασης της κρίσης», ενώ αναδύεται μία ευρύτερη αντίληψη πως η κρίση δεν είναι συνέπεια του ελληνικού προβλήματος. «Πλέον αρχίζουν κι αναγνωρίζουν ότι ο μύθος ότι η Ελλάδα προκαλεί την κρίση στην Ευρώπη δεν είναι αλήθεια, και το άλλο είναι λάθος, ότι η Ευρώπη έφερε κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος.

«Τώρα ουσιαστικά η Ευρώπη αρχίζει να ψάχνει να βρει λύση για την Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, η Ευρώπη δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να κάμψει τις αντιστάσεις της Γερμανίας.

«Λίγες δυνάμεις όμως ακόμα στην Ευρώπη βάζουν το μεγάλο ζήτημα της ανάπτυξης και της απασχόλησης», προσέθεσε ο κ. Παναγόπουλος, γνωμοδοτώντας πως δεν πρόκειται να εκδοθεί ευρω-ομόλογο κατά τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανεργίας, εκτιμώντας πως «ως φαινόμενο δεν οφείλεται μόνον σε ένα πράγμα αλλά σε πάρα πολλά», και προσθέτοντας πως στη χώρα μας «δεν υπάρχει δημιουργία νέου πλούτου.

»Στους άνεργους δίνεις λύση όταν δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», κατέληξε.
Πηγή: skai.gr