Κυριακή με Δράση: Ανασφάλιστα ΙΧ και τέλη κυκλοφορίας

Έχοντας ως δεδομένο πως αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στα αστικά κέντρα και την Περιφέρεια περισσότερα από 1.500.000 ανασφάλιστα οχήματα, το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να αναλάβει να ανακαλύψει τους οδηγούς τους.

Όπως μας ενημέρωσε ο Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, το συγκεκριμένο εγχείρημα σχεδιάζεται να γίνει με αντιστοιχήσεις στα στοιχεία που δηλώνουν οι πολίτες για τα ΙΧ στις φορολογικές τους δηλώσεις, με τα ασφαλιστικά συμβόλαια που βρίσκονται στη βάση δεδομένων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων αυτών θα αρχίσει η αποστολή επιστολών στους ιδιοκτήτες των ΙΧ, στις οποίες θα αναγράφονται οι προθεσμίες για να τα ασφαλίσουν. Αμέσως μετά την έκδοση του συμβολαίου η ασφαλιστική εταιρεία ενημερώνει το Κέντρο Πληροφοριών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, το οποίο τελικά ενημερώνει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από το Υπουργείο, προκειμένου να προχωρήσουν και οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ο Νίκος Λεβετσοβίτης, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Ασφαλιστικός πράκτορας, δήλωσε στην εκπομπή πως το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Εκτός από τα ανασφάλιστα ΙΧ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σχεδιάζει ελέγχους για τον εντοπισμό ιδιοκτητών IX αυτοκινήτων που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2012.

Από την στιγμή που διαπιστώνεται η οφειλή, ειδοποιούνται οι κάτοχοι των οχημάτων, με την αποστολή σχετικών προσκλήσεων, προκειμένου να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό, με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη.

Η ηλεκτρονική - πάντως - υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Θεοχάρης, διευκολύνει την όλη διαδικασία. Μόλις διαπιστωθεί η οφειλή, εκδίδεται αυτόματα ειδικό ειδοποιητήριο προς τον φορολογούμενο, ο οποίος θα καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσέλθει στην εφορία με αποδεικτικά πληρωμής των τελών.
Πηγή: skai.gr