Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Του Γιωργου Λιαλιου

Κι όμως, παρά τη στασιμότητα που επικρατεί τις ημέρες αυτές σχεδόν στα πάντα, υπάρχει ένα φιλόδοξο έργο που δείχνει να προχωρά έστω και με ολιγόμηνη καθυστέρηση. Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, λοιπόν, έχει εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς το απαραίτητο θεσμικό της πλαίσιο ολοκλήρωσε τις διαδικασίες γνωμοδότησης και είναι έτοιμο να... συλλέξει υπουργικές υπογραφές. Τον επόμενο μήνα το masterplan της ανάπλασης θα παρουσιαστεί στους δήμους της περιοχής και, αν όλα συνεχίσουν κατ’ ευχήν, μέχρι το τέλος του έτους θα δημοπρατηθούν τα απαραίτητα έργα.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, λοιπόν, απέσπασε την προηγούμενη Δευτέρα τη θετική γνωμοδότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν γίνει ουσιώδεις αλλαγές στα όσα έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί, ωστόσο υπήρχαν συνεχείς πιέσεις για την αύξηση της δομημένης επιφάνειας οι οποίες έχουν πιθανότατα αποτυπωθεί με διάφορες μικροαλλαγές.

Τώρα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος (με το οποίο ορίζονται ζώνες, χρήσεις γης, συντελεστές δόμησης κ. λπ.) βρίσκεται στα χέρια της γενικής γραμματείας Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για να προωθηθεί για υπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία και κατόπιν στο ΣτΕ για έλεγχο. Η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι προϋπόθεση για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων για το έργο, που με τη σειρά της είναι προϋπόθεση για τη δημοπράτησή του.
Παράλληλα, η πολυπληθής ομάδα των μελετητών ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες το masterplan, στο οποίο θα αποτυπώνεται όλο το σχέδιο για τη μελλοντική εικόνα του φαληρικού όρμου. Το τελικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί στους δήμους της περιοχής μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Εντωμεταξύ, τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η προθεσμία για τον διαγωνισμό που προκήρυξε το υπ. Περιβάλλοντος για τη μελέτη κατασκευής ενός «τοπόσημου» (landmark) στην κεντρική προβλήτα. Πρόκειται για το κτίσμα που θα δώσει ταυτότητα στον χώρο, αφού θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Κατά τα λοιπά, οι μελετητές εκτιμούν ότι μέχρι τον Αύγουστο θα ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες προμελέτες του έργου (η προθεσμία λήγει τον Οκτώβριο 2012) με σκοπό μέχρι το τέλος του έτους να γίνει η δημοπράτηση των έργων, με έναν ή περισσότερους διαγωνισμούς. Η ταχύτητα, βέβαια, στις εξελίξεις οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων μελετών (διατηρώντας χαμηλούς τόνους), με σκοπό τα τρία αλληλοσυμπληρούμενα έργα -φαληρικός όρμος, μετατροπή του Tae Kwon Do σε συνεδριακό κέντρο και το Κέντρο Πολιτισμού/Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον παλαιό ιππόδρομο- να προχωρήσουν παράλληλα και να παραδοθούν ταυτόχρονα στις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τα σχέδια, ο φαληρικός όρμος θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες, καθεμία από τις οποίες θα συγκεντρώνει διαφορετικού χαρακτήρα χρήσεις (λ. χ. αθλητικές, πολιτιστικές).
Πηγή: skai.gr