ΑΣΠΙΣ: Η πρώτη καταδικαστική απόφαση τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου

Κάθειρξη οκτώ ετών χωρίς αναστολή επέβαλε το Δικαστήριο στον πρώην επικεφαλής του Ομίλου ΑΣΠΙΣ Παύλο Ψωμιάδη για την πλαστή εγγυητική επιστολή των 500 εκατομμυρίων ευρώ που προσκόμισε στις αρχές του 2009 προκειμένου να πείσει τις αρχές ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα αποθεματικά της εταιρείας.

Για την ίδια υπόθεση σε επτά χρόνια καταδικάστηκε ο στενός συνεργάτης του και επιχειρηματίας Ανδρέας Λοΐζος ο οποίος φέρεται να του είχε προσκομίσει την εγγυητική επιταγή.

Πρόκειται για την πρώτη δίκη και την πρώτη καταδίκη για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΑΣΠΙΣ, ο οποίος κατηγορείται ακόμη για υπεξαίρεση και απάτη σε βάρος χιλιάδων ασφαλισμένων και επενδυτών.

Η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τον Παύλο Ψωμιάδη έρχεται τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Το φθινόπωρο του 2009 ο μεγαλομέτοχος του ομίλου είχε προσκομίσει «πλαστή» επιταγή 550 εκατομμυρίων ευρώ στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των εταιριών του.

Η αρχή είχε εντοπίσει «μαύρη» τρύπα στα ταμεία των εταιριών που ξεπερνούσε τα 500 εκατομμύρια ευρω, ενώ αδυνατούσαν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι συνέπειες ήταν τραγικές όχι μόνο για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του κλάδου αυτοκινήτων που έχασαν τα χρήματά τους, αλλά και όσους είχαν εμπιστευτεί τις εταιρίες Ψωμιάδη για τη σύνταξη και την υγεία τους.

Όσο προχωρά η έρευνα διαπιστώνεται ότι η περιουσία της ΑΣΠΙΣ σε ακίνητα και μετοχές δεν ξεπερνά τα 90εκ € ενώ τα χρέη της ξεπερνούν τα 670εκ €.
Πηγή: skai.gr