Απειλείται η θέση της Ελλάδας στη Σένγκεν

Η αποτυχία της Ελλάδας να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης θέτει σε κίνδυνο την υπό ίσους όρους με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη παραμονή της στη Ζώνη Σένγκεν, όπως συνάγεται από σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, που θα αναιρούν στην πράξη τη συμμετοχή της στη Ζώνη του Σένγκεν, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που συνέταξε τον Μάρτιο η Κομισιόν.

Τα ευρήματα είναι επιβαρυντικά για τις επιδόσεις της χώρας σε θέματα διαχείρισης παράνομης μετανάστευσης, γεγονός που ερμηνεύει τις πιέσεις που ασκούνται εν όψει της νέας αξιολόγησης της Ελλάδας τον Ιούνιο.

Παρότι, όπως στην περίπτωση του ενιαίου νομίσματος, δεν προβλέπεται έξοδος χώρας-μέλους από την Ζώνη Σένγκεν, είναι πιθανόν η συμμετοχή της Ελλάδας να τεθεί ουσιαστικά εν αμφιβόλω εάν, π.χ. μια σειρά από χώρες της Ε.Ε. επαναφέρουν του ελέγχους διαβατηρίων στα εσωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα της Ε.Ε. επισημαίνουν στην «Κ» ότι η κριτική που ασκείται συνδέεται με την προσπάθεια για διεύρυνση της επιρροής του ευρωπαϊκού Βορρά.
Πηγή: skai.gr