Κλείσιμο

Υγειονομικοί έλεγχοι στους μετανάστες (upd)

Πιστοποιητικό υγείας θα πρέπει να έχουν όσοι μετανάστες εργάζονται στην Ελλάδα, τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Μικτά κλιμάκια του ΚΕΛΠΝΟ θα διενεργούν ελέγχους στους μετανάστες και όταν διαπιστώνεται ότι κάποιος έχει μεταδιδόμενη ασθένεια, θα μεταφέρεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε νοσοκομεία. Η λίστα των νοσοκομείων θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Ακόμα, θα γίνονται έλεγχοι στα σπίτια που διαμένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών και αν διαπιστωθεί ότι αποτελούν «υγειονομικές βόμβες» θα σφραγίζονται, είτε πρόκειται για διαμερίσματα, είτε για ολόκληρα κτήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν, έχουν αυξηθεί 1000% τα κρούσματα AIDS ενώ στην Αθήνα έχουν καταγραφεί 620 οίκοι ανοχής χωρίς άδεια και μόλις επτά με άδεια.

Οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος χαρακτήρισαν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης «υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, άλλοι με άδεια, οι περισσότεροι χωρίς, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε επίπεδο υγείας και ασφάλειας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το πρώτο κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών θα λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο.

Το Σάββατο ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε στο Mega, ότι θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή τροπολογία για την δημιουργία τριών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Άσκηση εξωτερικής πολιτικής και επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών που πρέπει πραγματικά να φύγουν, ζήτησε μέσω της εκπομπής Κυριακή με Δράση η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Δήλωσε ότι τα κέντρα υποδοχής είναι αναγκαία, αλλά για λίγο καιρό και δεν αποτελούν μόνιμη λύση.

«Όλοι πολιτικολογούν, κανείς δε λέει την ουσία. Έχουμε μνημόνιο για τη μετανάστευση, αλλά δεν το έχουμε καταλάβει» τόνισε στην ίδια εκπομπή η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Άννα Νταλάρα.

«Το φτωχό ελληνικό κράτος έδωσε 999.999€ για να ενημερωθούν οι λαθρομετανάστες πώς θα ψηφίζουν», ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης.

«Μία λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής» τόνισε ο Τάκης Κορωνάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε ότι «σε μία τόσο δύσκολη περίοδο βλέπουμε τα κόμματα του μνημονίου να επιρρίπτουν ευθύνες το ένα στο άλλο», ενώ «οδηγούμαστε στον εκφασισμό της κοινωνίας».

Ο κ. Κορωνάκης εκτίμησε ότι «οι συζητήσεις για το μεταναστευτικό αποτελούν προεκλογικές φιέστες που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία στο μίσος» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει «για να αναβαθμιστούν οι συνθήκες ζωής και εργασίας όλων».

«Το κράτος και η πολιτεία πιάστηκαν απροετοίμαστοι» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, στην εκπομπή «Καλημέρα ΣΚΑΪ», σημειώνοντας ότι το πρώτο θέμα είναι αυτό της ασφάλειας των πολιτών. Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών, είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί σε όλη την Ευρώπη έτσι λειτουργούν. Είπε μάλιστα, ότι η ΕΕ έχει βρει την Ελλάδα ως «χώρο παρκαρίσματος» για τους λαθρομετανάστες και ζήτησε όλοι μαζί ως κράτος να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Σημείωσε ότι οι χώροι αυτοί πρώτα θα δημιουργηθούν στην Αττική και ακόμα δεν έχουν οριστεί στην Περιφέρεια.

«Ξαφνικά ανακαλύψαμε το μεταναστευτικό» τόνισε στην ίδια εκπομπή η Ρένα Δουρου μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ σημειώνοντας ότι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει παραδοθεί σε μεσιτικές εταιρίες, στο οργανωμένο έγκλημα και την πορνεία. «Άφησαν το κέντρο να ρημάξει, εξυπηρετώντας συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να εφαρμόζονται οι νόμοι, ζήτησε η Χρύσα Σαλαβράκου στέλεχος της Δημοκρτικής Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι τα κέντρα αυτά θα λύσουν το πρόβλημα μόνο αν εφαρμοστούν οι διατάξεις και υπάρχει έλεγχος στη διακίνηση των μεταναστών. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα διαχειριστούν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Ημαθίας Φώτης Δημητριάδης σημείωσε ότι τα στρατόπεδα που υπάρχουν στην περιοχή δεν τηρούν καμία από τις προϋποθέσεις και τόνισε ότι παίζεται επικοινωνιακό παιχνίδι ένα μήνα πριν τις εκλογές, καθώς η «δεξαμενή άντλησης των ψήφων» είναι η Αττική.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για πρόχειρη διαδικασία που εμπνέει ανησυχία, καθώς δε δίνει λύσεις και επιτείνει το πρόβλημα. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να λειτουργήσουν τα κέντρα αυτά σε βάθος χρόνου και ζήτησε να φυλαχτούν τα σύνορα, να επαναπατριστούν οι λαθρομετανάστες και να υπάρξει πρόσθεση χρηματοδότηση από την Ευρώπη.

Αναγκαστική λύση, αλλά όχι μόνιμη, χαρακτήρισε τα κέντρα κράτησης ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου.
Πηγή: skai.gr