Κλείσιμο

Διαμαντοπούλου: Στρεβλός τοπικισμός πίσω από τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών

Για έλλειψη πολιτικής βούλησης και στρεβλό τοπικισμό έκανε λόγο η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας να μην υποδείξει κανέναν χώρο στη Θεσσαλία για κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου, «το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με αποφάσεις που το κρύβουν κάτω από το χαλί» και έκανε λόγο για «ελάχιστη υποχρέωση εθνικής αλληλεγγύης».

Χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «εθνικό πρόβλημα» και τόνισε ότι η αντιμετώπισή του είναι εθνική υπόθεση. «Δεν είναι βάρος μόνο για την Αθήνα. Είναι βραδυφλεγής βόμβα που χρειάζεται συνολική και συμμετοχική εθνική λύση».

Για λύση ανάγκης έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ζήτησε τα κέντρα υποδοχής να γίνουν στα πλαίσια της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι χθες υπήρξε ομόφωνη απόφαση της περιφερειακής ένωσης δήμων Ηπείρου υπέρ της δημιουργίας κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών. Ζητείται ωστόσο περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χωροθέτησης και λειτουργίας τους.

«Ναι», στα κέντρα φιλοξενίας είπε και το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Ζητά ωστόσο διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρχει όχληση αλλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Από την πλευρά του, σε συνεδρίαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας είπε «όχι» στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Αρνητική ήταν η απάντηση και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν χώροι στην περιφέρεια που να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενώ δεν συναινούν και οι τοπικές κοινωνίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, υπήρξαν κάποιοι δήμοι που ζήτησαν περισσότερο χρόνο, ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες δημιουργίας τέτοιου κέντρου.
Πηγή: skai.gr