Αντιδράσεις τεσσάρων δήμων της Αττικής για τα κέντρα μεταναστών

Πριν καν αποφασιστεί το πού θα γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, οι αντιδράσεις την περιφέρεια...«μετακόμισαν» και στην Αττική.

Με έγγραφό του ο δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης γνωστοποιεί στον περιφερειάρχη Αττικής την κάθετη αντίθεση του δήμου Μεγαρέων στην εγκατάσταση κέντρου κράτησης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.

Ανάλογες ενστάσεις διατύπωσαν και οι δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής συναντήθηκαν πριν από δύο μήνες με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Χρήστο Παπουτσή, οι οποίοι γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους για εγκατάσταση κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή.

Πριν ένα μήνα μάλιστα, κλιμάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε παλιές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στο όρος Πατέρα, στα Μέγαρα προκειμένου να ελέγξει εάν ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών.

Μέχρι τρεις μήνες

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς σήμερα, οι λαθρομετανάστες, αφού συλλαμβάνονται στα σύνορα, οδηγούνται στα κέντρα κράτησης όπου μπορούν να παραμείνουν το πολύ 3 μήνες.

Στο μεσοδιάστημα οι αρχές, σε συνεργασία με τις πρεσβείες, προσπαθούν να κάνουν εξακρίβωση στοιχείων μέσω δακτυλοσκόπησης και φωτογράφησης, ενώ μετά το πέρας του τριμήνου τους δίνουν έγγραφη διορία ενός μήνα για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Τις περισσότερες φορές όμως τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιοι οι μετανάστες είναι ψευδή, η εθνικότητα δεν εξακριβώνεται και έτσι αναχαιτίζεται η διαδικασία της απέλασης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέστειλε και έγγραφο στις κατά τόπους περιφέρειες ζητώντας από τους περιφερειάρχες να υποδείξουν χώρους που μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί και με 60 δημάρχους.

Από την πλευρά του ο ΣΚΑΪ, μέσω Τηλεόρασης, ραδιοφώνου και Ίντερνετ, ξεκινά από την Πέμπτη 29 Μαρτίου κύκλο συζητήσεων και ενημέρωσης για το θέμα.
Πηγή: skai.gr