Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες στα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών

Προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων κράτησης των παράνομων μεταναστών, καθώς και να προτείνουν χώρους έχουν οι Περιφέρειες.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την κατασκευή τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις Ηπειρωτικές Περιφέρειες. Όπως είπε από τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας σε κάθε περιφέρεια. Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να εξέλθει από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς τον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες είναι έντονες.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να παράσχουμε κάθε βοήθεια σε οποίον μετανάστη μπαίνει στη χώρα, η Ευρώπη νομίζει ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Αναφερόμενος στα κέντρα κράτησης της Αττικής, είπε ότι θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους και τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να επιλεγούν οι τοποθεσίες, οι οποίες όπως είπε θα είναι στα ανατολικά και τα δυτικά του νομού. Συμπλήρωσε ότι θα είναι περιοχές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Αττική θα πρέπει να κάνει πιλοτικά το πρώτο κέντρο.

Ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αττικής, αλλά όλης της Ελλάδας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι λόγω προεκλογικής περιόδου είναι λογικό να νομίζουν κάποιοι ότι οι εξαγγελίες Χρυσοχοΐδη είναι προεκλογικό τρικ. «Τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση» είπε.

Μιλώντας λίγο νωρίτερα στο ΣΚΑΪ 100,3, είπε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, ενώ ζήτησε να κλείσουν αυστηρά τα σύνορα σε Έβρο και νησιά και οι πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες να χορηγούν διαβατήρια και χρήματα προκείμενου οι πολίτες τους να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσης.

«Να δώσουμε εθνική διάσταση στο προβλήματα της μετανάστευσης αφού συμφωνούμε», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και συμπλήρωσε πως υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα να βρεθεί εκτός Σένγκεν. Η κα. Πιπιλή υπογράμμισε ότι παρόμοια κέντρα κράτησης βρίσκονται στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι τη στεναχωρεί το ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει την υποστήριξη των τοπικών οικονομικών και έκανε λόγο για τοπικισμό και λαϊκισμό. Πάντως, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει κέντρο κράτησης και στην Αττική.

Η δήμαρχος Βοΐου Κοζάνης, Μαίρη Ορφανίδη είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι δεν δέχονται να αναλάβουν τη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, καθώς δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και όλα έχουν γίνει με προχειρότητα. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να είχαν καλέσει τις τοπικές κοινωνίες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να κάνουν έναν σχεδιασμό βάσει μελετών. Παράλληλα, είπε ότι η περιοχή που έχει επιλεγεί στην Κοζάνη δεν πληροί τις προϋποθέσεις και για αυτό το λόγο δε δέχονται τη διαπραγμάτευση. Όπως είπε, σε κάθε Περιφέρεια μπορούν από τις τοπικές κοινωνίες να υποδειχθούν περιοχές «που δεν ενοχλούν κανένα».

Ο Σταύρος Τερζάκης, δημοτικός σύμβουλος Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, τόνισε από την πλευρά του ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν ρωτήθηκαν και έμαθαν τα νέα από τα ΜΜΕ. Υπογράμμισε ότι «αν μας καλέσουν θα παμε στη συζήτηση, αλλά δεν καλεστήκαμε. Έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν συζητάμε».

Τη διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης ζήτησε η Μαριάννα Πυργιώτη, Γεν. Δ/ντρια Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Την ανάγκη ύπαρξης χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Οι ανακοινώσεις Χρυσοχοΐδη έγιναν με αιφνίδιο τρόπο, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Κλέαρχος Περγαντάς, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Ζήτησε από τους περιφερειάρχες να πάρουν μία κοινή θέση, με την οποία να συμφωνήσει και η ΚΕΔΚΕ.

Ο Kώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σημείωσε ότι στην περιφέρειά του δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και συμπλήρωσε ότι δε θα έπρεπε να γίνουν κέντρα κράτησης στη Θεσσαλία, καθώς συγκριτικά, αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υποψήφιος με τη ΝΔ, σημείωσε ότι τα κέντρα κράτησης είναι αναγκαία, υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους διακινητές λαθρομεταναστών.

Ο σχεδιασμός αυτός είναι στο πόδι και σε βάρος της περιφέρειας είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Γιάννης Αμοιρίδης, υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με την Δημοκρατική Αριστερά και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι γίνεται στην προσπάθεια του υπουργού να εκλεγεί. ΣΗμείωσε ότι κάθε κοινωνία μπορεί να ενσωματώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών, που θα δημιουργήσουν δυναμικές.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Αναστασιάδης, σημείωσε ότι το κέντρο κράτησης θα είναι ίσως και η ταφόπλακα για την περιοχή, η οποία έχει ήδη υποβαθμιστεί από τον ΧΥΤΑ.
Πηγή: skai.gr