Κλείσιμο

Συγκινητική ανταπόκριση των πιστών και στη Νέα Ιωνία (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Από τον περασμένο Δεκέμβριο που βρίσκεται σε εξέλιξη η δράση του ΣΚΑΪ, «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», και η συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησία της Κρήτης και τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου έχω βρεθεί αντιμέτωπος με την μαζική και εξόχως συγκινητική ανταπόκριση των πολιτών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας από τον ακριτικό Έβρο μέχρι και την πανέμορφη – και επί χρόνια δοκιμαζόμενη οικονομικά – Καστοριά, από το Νευροκόπι, το Σιδηρόκαστρο, τις Σέρρες και τη Δράμα μέχρι το Μεσολόγγι, την Πάτρα, την Καλαμάτα, την Κρήτη και την Ρόδο έχουν δείξει την αγάπη τους σε εκείνους που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Έδειξαν και δείχνουν την αλληλεγγύη τους είτε αγοράζοντας και αφήνοντας κάποια προϊόντα στο «Καλάθι» του ΣΚΑΪ και της Εκκλησίας, στα συνεργαζόμενα σουπερ-μάρκετ, είτε τον τελευταίο μήνα προσφέροντας, μέσω της νέας πρωτοβουλίας του “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ” σε ενορίες όλης της χώρας, ένα ζεστό ρούχο, μια κουβέρτα, παιδικές φορεσιές για εκείνες τις οικογένειες που έχουν ανάγκη και ζητούν τη βοήθεια της Εκκλησίας.

Συμμετέχοντας στον συντονισμό αυτής της μεγάλης προσπάθειας, εκ μέρους του ΣΚΑΪ, και συνεργαζόμενος με τους Ιεράρχες, τους κληρικούς και τους εθελοντές της Εκκλησίας μας, διαπιστώνω για άλλη μια φορά το πολυσήμαντο και ανεκτίμητο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της με τις πολυποίκιλες πνευματικές προεκτάσεις του, έργο το οποίο έρχεται να ενισχύσει τον πανταχόθεν βαλλόμενο κοινωνικό ιστό, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο και με κάθε θυσία.

Και σε κάθε ενορία που πηγαίνω για να παρακολουθήσω από κοντά την συγκέντρωση ρουχισμού, κάθε Κυριακή που πραγματοποιείται η δράση του ΣΚΑΪ, εισπράττω τα αισθήματα της αγωνίας, της ανησυχίας αλλά και έντονου προβληματισμού του κόσμου για το τι θα συμβεί αύριο. Συνάμα όμως βλέπω πόσο αποφασισμένοι είναι όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Η αλληλεγγύη, η αλληλοϋποστήριξη, η αλληλοβοήθεια, έννοιες που ίσως είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα την σύντομη εποχή της ευμάρειας και της τεχνητής αυτάρκειας και ευδαιμονίας, τώρα φαίνεται να κυριαρχούν και πάλι στην καθημερινή πρακτική των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Αυτή την Κυριακή, 11 Μαρτίου, βρέθηκα στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Είδα τους εφημερίους του Ναού πόσο αρμονικά συνεργάζονται με τους εθελοντές που προσφέρουν τη διακονία τους στο συσσίτιο της ενορίας, όπου καθημερινά παρασκευάζεται φαγητό για 80 άτομα, αλλά και τους στενούς δεσμούς που έχουν οικοδομήσει με τους ενορίτες. Έτσι ο μικρός υπόγειος χώρος του Ιερού Ναού από νωρίς το πρωί ήταν γεμάτος από πιστούς που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα του ΣΚΑΪ και της τοπικής Εκκλησίας, προσφέροντας ό,τι είδη ρουχισμού μπορούσε ο καθένας, σίγουρα από το υστέρημά και όχι τώρα πια από το περίσσευμα. Περίσσευε όμως η αγάπη για τον συνάνθρωπο, για εκείνον που δοκιμάζεται περισσότερο, για εκείνον που με πολύ διάκριση προστρέχει στην Εκκλησία ζητώντας τη βοήθεια της.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους Ιερείς και τους εθελοντές του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Ιωνίας, όπως θερμά συγχαρητήρια αξίζουν όλοι οι Ιερείς και οι εθελοντές των Ιερών Ναών Αγίας Σοφίας Ψυχικού, Παναγίτσας Παλαιού Φαλήρου και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας, που βρέθηκα τις προηγούμενες Κυριακές, καθώς και όλων των Ενοριών, στις Ιερές Μητροπόλεις που πραγματοποιήθηκε η δράση «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ», για το έργο που επιτελούν για την στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη της αγάπης μας. Γιατί μόνο έτσι, ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Συγχαρητήρια σε όλους. Ευχαριστώ για όσα κάνετε.

Φυσικά αυτή προσπάθεια δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την άμεση ανταπόκριση και την ουσιαστική στήριξη που παρείχαν από την πρώτη στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και οι Μητροπολίτες της ημιαυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης καθώς και οι Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου.

Συνεχίζουμε, λοιπόν,αυτή την προσπάθεια, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!



Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου